Kontaktlinser på resa & semester - tips

Sommar, sol, semester & kontaktlinser

Här har vi samlat våra bästa tips för resenärer och semesterfirare med kontaktlinser. Ta extra väl hand om dina ögon och linser, och njut fullt ut av semester och strandliv!

Välj rätt solglasögon

Att vi behöver skydda vår hud mot solens strålar råder inget tvivel om. Men har du tänkt på att dina ögon är minst lika känsliga? UV-skador på ögonen läker tyvärr inte heller, utan blir värre med åren. Använd därför alltid solglasögon, och välj ett par som blockerar både UVA- och UVB-strålar.

Kontaktlinser med UV-skydd

Vissa kontaktlinser har UV-blockerande filter som sitter över hornhinnan och linsen på dina ögon, och ger ett visst skydd just på de områdena. Men hela ögat behöver skyddas från solens strålar, och det är därför viktigt att komplettera med riktigt bra solglasögon, då dessa täcker en större del av ögat. Fråga din optiker vilka kontaktlinser och solglasögon som skyddar dina ögon bäst.

Bada inte med kontaktlinser

Ta helst ut kontaktlinserna innan du kastar dig i poolen, jacuzzin eller böljan den blå. Dels för att kontaktlinserna riskerar att sköljas ur ögonen, men också för att vattnet kan vara smutsigt. Virus och bakterier kan i värsta fall fastna på kontaktlinsens yta och orsaka en ögoninfektion. Badar du ändå med linser bör du undvika att få vatten i ögonen. Tätt åtsittande simglasögon eller cyklop kan vara ett alternativ. Tänk också på att göra rent linserna så snart du kan efter badet. Eller ännu hellre, använd endagslinser som du kan slänga efteråt.

Rikta fläkt och luftkonditionering bort från ögonen

Riktigt svettiga dagar är en fläkt riktad rakt mot ansiktet frestande, men dina kontaktlinser torkar snabbt ut med skav och irritation som följd. Rikta hellre fläkten mot någon annan del av kroppen än just ögonen.

Kontaktlinser på flygresan

Den torra luften ombord på ett flygplan kan göra att ögonen känns torra och att linserna skaver. Vid riktigt långa flygningar, där du kanske också planerar att sova längre stunder, kan det därför vara skönt att bära glasögon i stället för kontaktlinser. Tänk också på det här när du flyger med kontaktlinser:

  • Packa kontaktlinser, linsburk och en liten förpackning med linsvätska i handbagaget, så att du klarar dig någon dag eller två även om ditt bagage kommer bort.
  • Ögondroppar kan också vara skönt att ha i handbagaget. Välj en sort som fungerar bra tillsammans med kontaktlinser.
  • Tänk på att du bara får ta med en viss mängd linsvätska och ögondroppar i ditt handbagage. Större förpackningar packar du i det bagage du checkar in.
  • För stor flaska för handbagaget? Häll inte över vätskan i en mindre behållare. Bakterier och smuts riskerar att följa med när du byter förpackning, och du kan drabbas av en ögoninfektion. Inget drömläge på resan! Försök att hitta en mindre reseförpackning i stället.
  • Endagslinser är ett bekvämt alternativ när du reser. Du har alltid ett fräscht par kontaktlinser på lut, och slipper tänka på hur mycket linsvätska du får packa.

Oavsett om du reser till sommarstugan eller en exotisk paradisö, ta med ett eller två par kontaktlinser extra, att ha i reserv. Då kan du lätt byta om du råkar tappa eller skada en lins under resans gång. Med dessa tips önskar vi dig en härlig semester – för både dig och dina ögon.