Behöver du terminalglasögon?

Behöver du terminalglasögon?

5 tydliga tecken

Se alla bågar

Ont i axlar och huvudet - kolla ögonen!

Huvudvärk och axelont är bara några av de symptom som visar på att man behöver terminalglasögon. – Använd din lagliga rätt till synundersökning och terminalglasögon, råder Specsavers optiker Caroline Schiller, som tipsar om fem tecken på att du kanske behöver terminalglasögon.

Att arbeta vid datorn långa stunder orsakar inte sällan sådant som huvudvärk, irriterade ögon eller ont i axlar eller nacke. Och vad de flesta inte vet är att lösningen är relativt enkel. I vissa fall kan det vara så att man behöver terminalglasögon, som komplement till vanliga glasögon.

 – Jag tycker att man ska be sin arbetsgivare om att få göra en synundersökning om man upplever att ens privata glasögon inte fungerar vid skärmen eller om man känner andra symptom, som till exempel frontal huvudvärk, grusiga ögon eller trötthet i ögonen.

Enligt en Sifo-undersökning som har gjorts på uppdrag av Specsavers har bara var fjärde svensk erbjudits synundersökning av sin arbetsgivare.

 – Alla som arbetar minst en timme framför skärm varje dag har laglig rätt till en synundersökning och terminalglasögon om det behövs, säger Caroline Schiller, optiker och produktchef på Specsavers.

Behovet av terminalglasögon kan vara orsaken till att många sitter illa framför datorn:

– Det är ett väldigt vanligt fenomen. Många får en aha-upplevelse när de förstår orsaken till besvären de haft, kanske har de under flera års tid suttit lite för nära skärmarna och böjt sig framåt, när de egentligen hade behövt hjälp av terminalglasögon.

Givetvis kan man också göra en hel del för att förebygga besvär:

– Det är viktigt att sitta på rätt sätt framför skärmen. Blickriktningen ska vara lite neråt, så att ögonlocken fuktar ögonen och man blinkar mer då än om man tittar rakt fram på skärmen eller lite uppåt. Dessutom är det bäst ergonomi för nacken att titta så. Viktigt är också bra höjd på stolen och rätt avstånd till skärmen, som bör vara 60-80 centimeter från ögonen beroende på storlek och vara i ögonhöjd eller något lägre.

Fem typiska tecken på att du kan behöva terminalglasögon:

1. Grusiga ögon

2. Frontal huvudvärk framåt dagen (pannan)

3. Ont i nacken (särskilt om man använder privata progressiva glasögon, vilka inte är anpassade efter skärmen)

4. Hittar inte fokus på långt håll direkt när man lyfter blicken från skärmen

5. Man måste flytta närmare eller längre från skärmen för att kunna se tydligt

Fakta/Terminalglasögon

Glasögon anpassade för bildskärmsarbete till de speciella arbetsavstånden mellan ansiktet och bildskärmen. Det kan innebära att glasen ordineras i en annan styrka jämfört med privata glasögonen, eller att en speciell glasdesign tillpassas som ger en bättre ergonomisk förutsättning framför bildskärmen.

Välj bland alla våra bågar

Vilka blir dina terminalglasögon?

W04V

will.i.am

W04V

Lägg till dina favoriterTa bort favoriter Sparade i dina favoriter. Ta bort från dina favoriter.