Det har blivit allt vanligare att bära ansiktsskydd i olika sammanhang. I kollektivtrafiken, på planet eller på vissa offentliga platser. Det har blivit en del av vardagen helt enkelt.

Om du bär glasögon har du förmodligen redan stött på problemet med immiga glasögon när du bär munskydd. Vi förstår hur frustrerande det kan vara att hela tiden behöva torka av glasen, eller att gång på gång behöva rätta till glasögonen när fukten får dem att glida ned på näsan. Så för att hjälpa dig har våra experter delat med sig av sina bästa tips för att hålla glasögonen imfria.

Varför immar glasögonen igen när man bär munskydd?

När du bär ett medicinskt munskydd eller ett munskydd i tyg begränsas luftcirkulationen eftersom din andningsluft främst flödar ut från toppen av munskyddet. När du andas ut kommer den varma andningsluften i kontakt med de svalare glasen, vilket gör att glasögonen immar igen. Ångan orsakar också överflödig fukt runt glasögonen, vilket ger näskuddarna ett sämre grepp och glasögonen kan börja glida ned på näsan.

Tips för att förhindra att dina glasögon immar igen

Våra experter har delat med sig av sina bästa tips för imfria glasögon. Vi rekommenderar att du testar de här tipsen hemma för att försäkra dig om att munskyddet sitter på ordentligt när du är ute och rör dig på offentliga platser.

1. Se till att ditt munskydd passar ordentligt

Ett munskydd med bra passform är det viktigaste. Inte bara för att det skyddar dig mot luftburna partiklar, utan också för att förhindra att för mycket andningsluft passerar ut och immar igen glasögonen. För bästa passform bör ditt munskydd sitta tätt mot näsa och kinder, och det bör inte finnas något utrymme för luften att passera genom. Om munskyddet inte sitter tillräckligt tätt mot ansiktet när du sätter på det kan du försöka dra i munskyddets knytband eller välja en mindre storlek.

2. Placera munskyddet över näsan

Ett annat sätt att begränsa mängden andningsluft som passerar ut är att se till att munskyddet är ordentligt placerat över näsan. Försök att flytta munskyddet högre upp över näsan (om det känns bekvämt för dig) och placera glasögonen ovanpå för att se till att munskyddet sitter tätt. Om detta inte fungerar, eller om munskyddet inte kan dras så högt, kan du försöka använda en liten bit kirurgisk tejp för att fästa munskyddet på näsryggen. Detta förhindrar att andningsluften passerar uppåt.

3. Känns munskyddet för stort? Dra åt det med hjälp av knytbanden

Om munskyddet inte har en bra passform mot ansiktet kan du försöka justera det själv. Om knytbanden är tillräckligt långa kan du försöka vrida dem i en X-form runt öronen. Om du använder ett justerbart munskydd kan du själv se till det sitter närmare ditt ansikte – var försiktig så att du inte drar åt knytbanden så hårt att du får röda märken bakom öronen.

4. Förhindra att glasögonen glider ned på näsan

Glasögon som ständigt glider ned på näsan är irriterande och det kan göra ont. En lösning är att fästa munskyddets knytband runt glasögonen, istället för runt örat. Detta kan göra munskyddet säkrare och att glasögonen sitter bättre – var bara försiktig när du tar av dig dina glasögon eftersom munskyddet sitter fast i dem. Om dina glasögon glider ned kan det bero på att glasögonskalmarna inte passar dig lika bra som tidigare. Om du har haft dina glasögon länge kan de helt enkelt behöva justeras. Kontakta din lokala Specsavers-optiker så justerar vi dina glasögon för dig. Med tanke på omständigheterna kan du behöva boka en tid för detta.

5. Andas nedåt i munskyddet

Istället för att försöka justera munskyddet med händerna kan du prova att rikta luften nedåt när du andas ut. Det kan kräva lite övning, men när du väl har fått kläm på det är det en rätt enkel lösning för att förhindra att glasögonen immar igen.

6. Rengör glasögonen

Dina glasögon kan imma igen snabbare om det var ett tag sedan du rengjorde dem ordentligt. Vi rekommenderar att du använder en putsduk och rengöringsspray. Om du vill ha glas som är lättare att rengöra och som håller sig rena längre kan du prova våra UltraClear SuperClean-glasögon.

7. Justera glasögonen

Det kan kännas lite onaturligt, men prova att placera glasögonen lite längre ned på näsan för att skapa mer utrymme mellan glasögonen och ögonen. Då kan mer luft cirkulera, och glasögonen immar inte igen lika mycket av andningsluften.

8. Byt till kontaktlinser

Om inget av ovanstående tips hjälper kan det vara lämpligt att prova kontaktlinser. Då slipper du oroa dig för att synen ska försämras av immiga glasögon. Detta är naturligtvis särskilt viktigt om du har ett arbete där det är svårt att hela tiden rengöra immiga glasögon. Prata med din optiker om de lämpligaste kontaktlinsalternativen för dig.

För mer hjälp från våra experter, boka en tid för synundersökning

Läs mer om hur vi arbetar för att hålla våra butiker säkra