Crimetime Specsavers Award

Crimetime Specsavers Award 2016

Om Crimetime Specsavers Award

Crimetime Specsavers Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland och huvudpartner Specsavers Sverige. Syftet med priset är att sprida spänningsläsningens kraft och få fler att upptäcka de svenska deckarförfattarna. 2016 utökas priset från en till fyra kategorier; Årets deckardebut, Årets barndeckare (ny), Årets deckarförfattare – läsarnas pris (ny), Hederspriset – delas ut till en författare som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen (ny).

 

Vinnarna 2016

Stort grattis till vinnarna av Crimetime Specsavers Award 2016! Prisutdelningen ägde rum den 20 augusti i VIsby under Crimetime Gotland deckarfestival. 

Årets deckardebut: Mariette Lindstein för "Sekten på Dimön"

Juryns motivering:
”Drygt 500 sidor fullkomligen slukas. Både juryn och de många läsare som röstat var eniga – boken går inte att lägga ifrån sig. Språket är okonstlat. Känslan av en dokumentärroman gör att den sticker ut i den trånga deckarhyllan. Författaren skriver om en sluten värld på ett sätt som är extremt trovärdigt och fascinerande. En spänningsroman om vad som får människan att gå igenom eld och vatten för att finna en tillhörighet. Det här är den första delen i en ny romantrilogi – och vi ser mycket fram emot fortsättningen.”

Årets Barndeckare: Åsa Larsson, Ingela Korsell, Henrik Jonsson för PAX-serien.

Juryns motivering:
”Ambitionen att öka läslusten hos unga märks tydligt, inte minst på den snabba utgivningstakten: Smartphone-generationen låter sig inte vänta. Läsaren kastas mellan verkligheten och den övernaturliga världen med magiska och skrämmande väsen. Med lysande pennor har denna trio skapat en gastkramande äventyrsserie med fantasieggande serieillustrationer, som gett de lite större barnen hittills sju anledningar att förlora sig totalt i böckernas värld. Senast i den makalöst spännande Näcken, där vi får veta vad som döljer sig under ytan.”

Årets Deckarförfattare, läsarpriset: Emelie Schepp

Bland 15 starka kandidater som var nominerade till Årets deckarförfattare föll läsarnas beslut till sist på Emelie Schepp. Med debutkriminalromanen “Märkta för livet” blev Emelie Schepp snabbt ett självklart namn i deckarvärlden, och har sedan dess fångat såväl svenska som utländska läsare med spännande och engagerande kriminalhistorier.

Årets Hederspris: Maj Sjöwall

Hederspriset tilldelas Maj Sjöwall som med sitt banbrytande författarskap inom kriminallitteraturen har satt Sverige på deckarkartan.


Foto: Karl Melander