Crimetime Specsavers Award

Crimetime Specsavers Award 2017

Om Crimetime Specsavers Award

Crimetime Specsavers Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland och huvudpartnern Specsavers Sverige. Syftet med priset är att sprida spänningsläsningens kraft och få fler att upptäcka både den svenska och den internationella växande kriminallitteraturen. 2016 utökades priset från en till fyra kategorier däribland Årets Hederspris som tilldelades Maj Sjöwall. 2017 växer priset ytterligare med en kategori: Nordic Noir Thriller of the year. Prisutdelningen i alla kategorier äger rum lördagen den 5 augusti under finalföreställningen av deckarfestivalen Crimetime Gotland i Visby.

Alla kategorier

  • Årets deckardebut 
  • Årets barndeckare 
  • Årets deckarförfattare – läsarnas pris 
  • Hederspriset – delas ut till en författare som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen. 
  • Nordic Noir thriller prize - delas ut till en utländsk författare som skriver och verkar i den växande Nordic Noir-andan.

Läs mer om alla priskategorier, de nominerade och hur du röstar nedan. 

RÖSTA/NOMINERA DINA FAVORITER:

LÄS MER:


ÅRETS DECKARDEBUT

Priset delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren.  Författarens bok ska ha utkommit mellan augusti 2016-juli 2017. Vinnaren utses av en jury. Dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

Jury
Helena Dahlgren,
thriller- och deckarexpert som har bloggen Dark Places.
Rebecka Edgren Aldén, journalist och deckarförfattare.
Marita Bertilsson, Sverigechef på Specsavers.
Magnus Utvik, frilansande litteraturrecensent för bland annat SVT och Sveriges Radio.
Ordförande: Carina Nunstedt, festivalchef Crimetime Gotland.
Dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

- Rösta här -

Pris
10 000 kronor.
Ett komplett par valfria glasögon från Specsavers. 
En fin statyett.
 

Nominerade "Årets Deckardebut"

ÅSA AVDIC för Isola (Natur och kultur, augusti 2016). 

Året är 2037 och Sverige har i ett par generationer ingått i Vänskapsunionen efter att murkuppen 1989 avvärjts. Anna Francis anses vara en mycket duglig byråkrat men har också gjort sig skyldig till ett fruktansvärt misstag som hade kunnat kosta henne hennes karriär. Hennes förvåning är stor när hon får ett erbjudande man inte kan tacka nej till, att trygga sitt liv efter några krävande dygn som observatör på en kursgård på en ö i skärgården. En person ska uttas till tjänstgöring i ett hemligstämplat projekt, och Anna Francis ska utvärdera hur en grupp människor beter sig när de utsätts för en oväntad stress. Men något går snett redan från början…
Journalisten och programledaren Åsa Avdic gjorde i augusti en uppmärksammad debut med denna psykologiska, paranoida dystopiska thriller. Isola har också nått stor internationell framgång, boken är såld till 11 länder, bland annat USA.
 

LINA BENGTSDOTTER för Annabelle (Forum, juni 2017)

Sjuttonåriga Annabelle försvinner från det lilla samhället Gullspång. Kriminalinspektör Charlie Lager skickas mot sin vilja till platsen och samhället hon lämnade som 14-åring och gör under detektivarbetet skrämmande upptäckter i sitt eget förflutna.
Lina Bengtsdotter har tidigare publicerat en rad noveller i Sverige och övriga Norden och är utbildad lärare i svenska och psykologi. Hon är själv uppvuxen i Gullspång, på gränsen mellan Västergötland och Värmland, där handlingen utspelas. Intresset är stort för denna debutant som spås bli en ny deckarfavorit. Boken har på kort tid sålts till tio länder, som har köpt rättigheterna till fler böcker i den nya serien om kriminalinspektör Charlie Lager.   
 

TOBIAS OLSSON för Av samma blod (Wahlström & Widstrand, september 2016). 

Höst i Grekland. Samtidigt som landets gator exploderar i protester mot den allt djupare fattigdomen hittas en svensk polisman ihjälslagen utanför en bordell.
 För den rutinerade utrikeskorrespondenten Jonathan Sandler ser det ut som ett rutinuppdrag, men när han börjar ställa obekväma frågor tvingas han inse att inget är vad det verkar i denna bortglömda del av Europa – ett gränsområde präglat av hat och hundraåriga konflikter. 

Tobias Olsson var under flera år reporter på Svenska Dagbladet och har vunnit en guldspade för sin grävande journalistik. Hans högaktuella debutroman har hyllats av recensenterna och beskrivits som en av årets bästa deckare. En historia som utspelar sig mitt i dagens flyktingkris och är ett spännande inslag i samhällsdebatten. 
 

MARIE BENGTS för En sax i hjärtat (Albert Bonniers förlag, mars 2017)

Året är 1957. Sömmerskan Hannah Lönn har rest till Eneby i Småland för att ta hand om sin faster Lilly som stukat foten, men sommaridyllen skakas snart av ett mord. En av medlemmarna i byns syjunta hittas mördad med en sax i bröstet och tillsammans med polisen börjar Hannah Lönn jaga efter mördaren.
Journalisten Marie Bengts välskrivna pusseldeckare En sax i hjärtat, den första delen i serien om Hannah Lönn, för tankarna till Maria Lang och Agatha Christie. Boken har fått fina recensioner och levererar ett färgstarkt och gediget porträtt av de småländska femtiotalsmiljöerna. 

ANNA BÅGSTAM RYLTENIUS för Stockholm Psycho (Storytel Original, inläsare: Emma Peters). 

Hur långt kan man gå för vänskaps skull? Karins monotona liv får ett abrupt slut när hon väcks tidigt på morgonen av Viktorias desperata telefonsamtal. Något fasansfullt har hänt. Det ligger en död man i Viktorias säng och nu ber hennes bästa vän om hjälp att göra sig av med kroppen. Men vilka motiv har Viktoria egentligen? Av en slump blir Karins gamla kollega Erik indragen i det hela. 
'Nästa gång ses vi i arkivet, där ingen kan höra dig skrika.' Det var orden som fick Eriks hela tillvaro att rasa. Nu, efter skilsmässan måste han ta tag i sitt liv för Oskars skull.

En smart berättad mörk thriller som utspelar sig i Stockholms stilsäkra kvarter. Nyskapande, skruvat och spännande ljudboksformat i 10 delar, som ger en ironisk blick på nutidsmänniskan.
 


ÅRETS BARNDECKARE

Priset delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6-12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Författaren ska ha utkommit med minst en bok under det senaste året. Vinnaren utses av en jury. Dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

I juryn:
Anders de la Motte, deckarförfattare
Cecilia Lindvall, frilansjournalist, SVD och Books & Dreams 
Martin Falkman, deckarexpert och bloggare (Döda Zonen)
Marita Bertilson, Sverigechef på Specsavers
Ordförande: Carina Nunstedt, festivalchef Crimetime Gotland.
Dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

-Rösta här-

Pris:
10 000 kronor.
Ett komplett par valfria glasögon från Specsavers. 
En fin statyett.
 

 

Nominerade "Årets barndeckare":

 

KRISTINA OHLSSON - nya fristående skäckserie med senast utkomna bok Varulvens hemlighet (Lilla Piratförlaget), april 2017.

Kristina Ohlsson är en av Sveriges mest framgångsrika kriminal- och barnboksförfattare. Hennes serie om barnen i Åhus – Glasbarnen, Silverpojken och Stenänglar – har prisbelönats och sålt i över 120 000 exemplar. Nu är hon aktuell med en ny spännande trilogi för slukaråldern, som tog sin början med Zombiefeber och följs upp av den fristående fortsättningen Varulvens hemlighet. Skogen brinner i Eldsala. Det verkar som att branden är anlagd, någon tänder på med flit. Samtidigt hör Herbert rysliga ylanden i skymningen och stora hundliknande varelser skymtar bland träden. Vännerna Herbert och Sally dras in i ett mysterium farligare än någon kunnat ana. 

MARTIN WIDMARK och CHRSTINA ALVNER, för serien om Nelly Rapp, senast utkomna bok Nelly Rapp och gastarna i skolan (Bonnier Carlsen), mars 2017.  

Martin Widmark är en av Sveriges mest lästa och älskade barnboksförfattare och toppar ständigt bibliotekens utlåningslistor med bland annat den välkända LasseMaja-serien. Hans författarkarriär spänner över 70 böcker översatta till ett trettiotal språk världen över. Tillsammans med illustratören Christina Alvner har han skapat serien om monsteragenten Nelly Rapp, som har blivit stor barnbokssuccé. I det sjuttonde äventyret är Nelly och Valle på cykelsemester. Deras lärare från Monsterakademin, LENA-SLEVA, har tipsat dem om att slå läger nära en nedlagd skola. Lägerplatsen ser idyllisk ut, men på natten tränger höga skrik ut från den gamla skolan…

INGELIN ANGERBORN, för Mebeltrilogin, med sista delen Fyr 137 (Rabén & Sjögren), maj 2017.

Barndomens favoritförfattare Astrid Lindgren och Maria Gripe har alltid varit stora inspirationskällor för Ingelin Angerborn som började att skriva som 32-åring. Rum 213, den bästsäljande och prisbelönta första delen i hennes succétrilogi har beskrivits som en modern klassiker och hade filmpremiär i februari 2017. Sedan dess har fortsättningen Sal 305 utkommit och i vår kommer Fyr 137, den tredje och sista delen. Vem äger dagboken som Elvira, Meja och Bea hittar borta vid Svartudden? Vem är det som har ristat in sitt namn i fyrens grund? Och vem är det egentligen Elvira ser i fyrens fönster? Är det bara inbillning, eller finns det någon sanning i spökhistorierna som berättas om fyren?

MATS STRANDBERG och SOFIA FALKENHEM, för serien om Monstret Frank, senast Monstret och människorna (Rabén och Sjögren), april 2017. 

Mats Strandberg är en av Sveriges stora stjärnor på skräck- och fantasyhimlen. Tillsammans med Sara Bergmark Elfgren slog han igenom med den populära Engelfors-trilogin Cirkeln, Eld och Nyckeln som har översatts till 25 språk. 2016 kom den hyllade skräckromanen Färjan och 2016 debuterade han som barnboksförfattare med Monstret i natten, första delen i serien om monstret Frank, illustrerad av Sofia Falkenhem som följdes upp av Monstret på cirkusen samma år. I vår kommer den tredje och avslutande delen Monstret och människorna. Människornas skräck har spridit sig i stan där Frank och hans monsterkompisar bor. Rädda stadsbor patrullerar gatorna på jakt efter monster.

KATARINA GENAR och ALEXANDER JANSSON, för serien om Mystiska skolan med senast utkomna bok Spöket i biblioteket (Bonnier Carlsen), juni 2017.

Katarina Genar debuterade 2010 som barnboksförfattare och har sedan dess hyllats av läsare och recensenter för sitt mästerliga sätt att skriva spänning för barn. 2014 kom Svarta Madam, den första delen i serien om Mystiska skolan. Serien har blivit en stor favorit bland barnen och älskas för de magiska, fantasieggande illustrationerna av Alexander Jansson i kombination med det enkla och kortfattade språket. I juni kommer Spöket i biblioteket, den första längre kapitelboken i Mystiska skolan-serien. När Greta och Malte träffas på skolgården ser de hur en lampa tänds i biblioteket och en mörk skugga skymtar bakom gardinen. Vem kan det vara? Och kan det ha något med den värdefulla gamla svarta boken att göra, som så mystiskt låg uppslagen i bibliotekets soffa? 


ÅRETS DECKARFÖRFATTARE - Läsarnas pris

Rösta fram din favorit bland de populära svenska deckarförfattarna. Författaren ska ha varit verksam i minst fem år, kommit ut med minst en bok under 2016-2017 och lyckats hitta en stor läsekrets. Vilka författare tycker du ska vara med i omröstningen? Skicka in dina kandidater här. En lista på de 10 mest populära tas fram. Du kan nominera fram till den 1 juni. Omröstningen startar sedan den 5 juni och pågår fram till den 31 juli. Läsarnas pris delas ut lördagen den 5 augusti under finalföreställningen av deckarfestivalen Crimetime Gotland i Visby. Läs mer om festivalen på crimetimegotland.se

Nominera din favorit

Anmäl dig till Crimetime Gotlands nyhetsbrev och få information om omröstningen. Alla som röstar har chansen att vinna fina bokpaket.


 


ÅRETS HEDERSPRIS

Festivalens hederspris instiftades 2016 och delas ut till en författare eller annan person som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och har satt Sverige på deckarkartan. Priset gick 2016 till Maj Sjöwall.

”Med sina tio romaner om Martin Beck skapade duon Sjöwall & Wahlöö den moderna kriminalromanen. Sedan böckerna kom ut på 1960- och 70-talet har sviten Roman om ett brott varit en central inspirationskälla för en lång rad av världens främsta kriminalförfattare. "One of the most authentic, gripping and profound collection of police procedurals ever accomplished", har den amerikanska författaren Michael Connelly sagt. 

– Beckserien har präglat mitt liv – på gott och ont. Jag är på livstid definierad som deckarförfattare och översättare av kriminalromaner. Mitt skrivarliv kunde sett annorlunda ut, sa Maj Sjöwall när hon tog emot priset.

Hederspriset delas ut i Visby under finalföreställningen av deckarfestivalen Crimetime Gotland lördagen den 5 augusti.


 


NORDIC NOIR THRILLER OF THE YEAR - Nyhet!

Priset delas ut till en internationell författare som skriver och verkar i den växande Nordic Noir-andan, vilken bland annat kännetecknas av en realistisk stilistik, en mörk samtidskänsla, tydliga miljöer och huvudkaraktärer. Författaren ska ha nått en stor läsekrets och gjort stort avtryck på den moderna kriminalromanen.

Nordic Noir Thriller Prixe delas ut i Visby under finalföreställningen av deckarfestivalen Crimetime Gotland lördagen den 5 augusti.