Crimetime Specsavers Award

Crimetime Specsavers Award 2017

Vinnarna för årets Crimetime Specsavers Award är korade!

Vinnarna är:

Lina Bengtsdotter till "Årets Deckardebut" med boken Annabelle

Kristina Ohlsson till "Årets Barndeckare" med böckerna Varulvens Hemlighet och Zombiefeber

Emelie Schepp till "Årets Deckarförfattare - Läsarnas pris"

Kerstin Ekman till "Hederspriset"

Jo Nesbø till "Nordic Noir Thriller of the Year" med boken Törst

Stort grattis önskar vi på Specsavers!

  

Om Crimetime Specsavers Award

Crimetime Specsavers Award instiftades 2015 av deckarfestivalen Crimetime Gotland och huvudpartnern Specsavers Sverige. Syftet med priset är att sprida spänningsläsningens kraft och få fler att upptäcka både den svenska och den internationella växande kriminallitteraturen. 2016 utökades priset från en till fyra kategorier däribland Årets Hederspris som tilldelades Maj Sjöwall. 2017 växer priset ytterligare med en kategori: Nordic Noir Thriller of the year.

Alla kategorier

  • Årets deckardebut 
  • Årets barndeckare 
  • Årets deckarförfattare – läsarnas pris 
  • Hederspriset – delas ut till en författare som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen. 
  • Nordic Noir Thriller of the Year - delas ut till en utländsk författare som skriver och verkar i den växande Nordic Noir-andan.

Läs mer om alla priskategorier, de nominerade och vinnarna innan. 

RÖSTA/NOMINERA DINA FAVORITER:

LÄS MER:


ÅRETS DECKARDEBUT: ANNABELLE AV LINA BENGTSDOTTER (BOKFÖRLAGET FORUM)

Juryns motivering: "En tät och suggestiv småstadsskildring och en deckargåta som engagerar läsaren från första till sista sidan. Författaren skriver trovärdigt om det lilla samhället, och hennes komplexa hjältinna för tankarna till Gillian Flynns hyllade karaktärer. Juryn var enig med läsarna, denna nyanserade spänningsroman är något alldeles extra med flera lager av hemligheter som sakta träder fram. Att denna debut redan är såld till ett tiotal länder är bara ett kvitto. En riktig bladvändare med ett oväntat slut, och sannolikt bara början för vår nya svenska deckardrottning."

Jury
Helena Dahlgren,
thriller- och deckarexpert som har bloggen Dark Places.
Rebecka Edgren Aldén, journalist och deckarförfattare.
Marita Bertilsson, Sverigechef på Specsavers.
Magnus Utvik, frilansande litteraturrecensent för bland annat SVT och Sveriges Radio.
Ordförande: Carina Nunstedt, festivalchef Crimetime Gotland.
Dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

Pris
10 000 kronor.
Ett komplett par valfria glasögon från Specsavers. 
En fin statyett.
 

Nominerade "Årets Deckardebut"

ÅSA AVDIC för Isola (Natur och kultur, augusti 2016). 

Året är 2037 och Sverige har i ett par generationer ingått i Vänskapsunionen efter att murkuppen 1989 avvärjts. Anna Francis anses vara en mycket duglig byråkrat men har också gjort sig skyldig till ett fruktansvärt misstag som hade kunnat kosta henne hennes karriär. Hennes förvåning är stor när hon får ett erbjudande man inte kan tacka nej till, att trygga sitt liv efter några krävande dygn som observatör på en kursgård på en ö i skärgården. En person ska uttas till tjänstgöring i ett hemligstämplat projekt, och Anna Francis ska utvärdera hur en grupp människor beter sig när de utsätts för en oväntad stress. Men något går snett redan från början…
Journalisten och programledaren Åsa Avdic gjorde i augusti en uppmärksammad debut med denna psykologiska, paranoida dystopiska thriller. Isola har också nått stor internationell framgång, boken är såld till 11 länder, bland annat USA.
 

LINA BENGTSDOTTER för Annabelle (Forum, juni 2017)

Sjuttonåriga Annabelle försvinner från det lilla samhället Gullspång. Kriminalinspektör Charlie Lager skickas mot sin vilja till platsen och samhället hon lämnade som 14-åring och gör under detektivarbetet skrämmande upptäckter i sitt eget förflutna.
Lina Bengtsdotter har tidigare publicerat en rad noveller i Sverige och övriga Norden och är utbildad lärare i svenska och psykologi. Hon är själv uppvuxen i Gullspång, på gränsen mellan Västergötland och Värmland, där handlingen utspelas. Intresset är stort för denna debutant som spås bli en ny deckarfavorit. Boken har på kort tid sålts till tio länder, som har köpt rättigheterna till fler böcker i den nya serien om kriminalinspektör Charlie Lager.   
 

TOBIAS OLSSON för Av samma blod (Wahlström & Widstrand, september 2016). 

Höst i Grekland. Samtidigt som landets gator exploderar i protester mot den allt djupare fattigdomen hittas en svensk polisman ihjälslagen utanför en bordell.
 För den rutinerade utrikeskorrespondenten Jonathan Sandler ser det ut som ett rutinuppdrag, men när han börjar ställa obekväma frågor tvingas han inse att inget är vad det verkar i denna bortglömda del av Europa – ett gränsområde präglat av hat och hundraåriga konflikter. 

Tobias Olsson var under flera år reporter på Svenska Dagbladet och har vunnit en guldspade för sin grävande journalistik. Hans högaktuella debutroman har hyllats av recensenterna och beskrivits som en av årets bästa deckare. En historia som utspelar sig mitt i dagens flyktingkris och är ett spännande inslag i samhällsdebatten. 
 

MARIE BENGTS för En sax i hjärtat (Albert Bonniers förlag, mars 2017)

Året är 1957. Sömmerskan Hannah Lönn har rest till Eneby i Småland för att ta hand om sin faster Lilly som stukat foten, men sommaridyllen skakas snart av ett mord. En av medlemmarna i byns syjunta hittas mördad med en sax i bröstet och tillsammans med polisen börjar Hannah Lönn jaga efter mördaren.
Journalisten Marie Bengts välskrivna pusseldeckare En sax i hjärtat, den första delen i serien om Hannah Lönn, för tankarna till Maria Lang och Agatha Christie. Boken har fått fina recensioner och levererar ett färgstarkt och gediget porträtt av de småländska femtiotalsmiljöerna. 

ANNA BÅGSTAM RYLTENIUS för Stockholm Psycho (Storytel Original, inläsare: Emma Peters). 

Hur långt kan man gå för vänskaps skull? Karins monotona liv får ett abrupt slut när hon väcks tidigt på morgonen av Viktorias desperata telefonsamtal. Något fasansfullt har hänt. Det ligger en död man i Viktorias säng och nu ber hennes bästa vän om hjälp att göra sig av med kroppen. Men vilka motiv har Viktoria egentligen? Av en slump blir Karins gamla kollega Erik indragen i det hela. 
'Nästa gång ses vi i arkivet, där ingen kan höra dig skrika.' Det var orden som fick Eriks hela tillvaro att rasa. Nu, efter skilsmässan måste han ta tag i sitt liv för Oskars skull.

En smart berättad mörk thriller som utspelar sig i Stockholms stilsäkra kvarter. Nyskapande, skruvat och spännande ljudboksformat i 10 delar, som ger en ironisk blick på nutidsmänniskan.
 

 

ÅRETS BARNDECKARE: VARULVENS HEMLIGHET och ZOMBIEFEBER av Kristina Ohlsson

Juryns motivering: "Det här är skräckhistorier som suger tag i läsaren direkt. Senaste boken är en febrig, pulshöjande berättelse som får dig att vilja låsa alla dörrarna nästa gång du hör en hund yla. Miljöer, människor och sägner vävs ihop på ett skickligt sätt och den som inte känner de kalla kårarna längs ryggraden är garanterat något annat än människa... Huvudkaraktärens livshistoria är ett gripande sidospår med både en underbar farfar, en bästa vän och en hemlig bror i birollerna. Författaren kan konsten att skriva nyskapade för både stora och små, böcker som triggar läslusten och ligger i tiden. Hon är en av Sveriges riktigt stora spänningsmästare."

I juryn:
Anders de la Motte, deckarförfattare
Cecilia Lindvall, frilansjournalist, SVD och Books & Dreams 
Martin Falkman, deckarexpert och bloggare (Döda Zonen)
Marita Bertilson, Sverigechef på Specsavers
Ordförande: Carina Nunstedt, festivalchef Crimetime Gotland.
Dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

Pris:
10 000 kronor.
Ett komplett par valfria glasögon från Specsavers. 
En fin statyett.
 

 

Nominerade "Årets barndeckare":

 

KRISTINA OHLSSON - nya fristående skäckserie med senast utkomna bok Varulvens hemlighet (Lilla Piratförlaget), april 2017.

Kristina Ohlsson är en av Sveriges mest framgångsrika kriminal- och barnboksförfattare. Hennes serie om barnen i Åhus – Glasbarnen, Silverpojken och Stenänglar – har prisbelönats och sålt i över 120 000 exemplar. Nu är hon aktuell med en ny spännande trilogi för slukaråldern, som tog sin början med Zombiefeber och följs upp av den fristående fortsättningen Varulvens hemlighet. Skogen brinner i Eldsala. Det verkar som att branden är anlagd, någon tänder på med flit. Samtidigt hör Herbert rysliga ylanden i skymningen och stora hundliknande varelser skymtar bland träden. Vännerna Herbert och Sally dras in i ett mysterium farligare än någon kunnat ana. 

MARTIN WIDMARK och CHRSTINA ALVNER, för serien om Nelly Rapp, senast utkomna bok Nelly Rapp och gastarna i skolan (Bonnier Carlsen), mars 2017.  

Martin Widmark är en av Sveriges mest lästa och älskade barnboksförfattare och toppar ständigt bibliotekens utlåningslistor med bland annat den välkända LasseMaja-serien. Hans författarkarriär spänner över 70 böcker översatta till ett trettiotal språk världen över. Tillsammans med illustratören Christina Alvner har han skapat serien om monsteragenten Nelly Rapp, som har blivit stor barnbokssuccé. I det sjuttonde äventyret är Nelly och Valle på cykelsemester. Deras lärare från Monsterakademin, LENA-SLEVA, har tipsat dem om att slå läger nära en nedlagd skola. Lägerplatsen ser idyllisk ut, men på natten tränger höga skrik ut från den gamla skolan…

INGELIN ANGERBORN, för Mebeltrilogin, med sista delen Fyr 137 (Rabén & Sjögren), maj 2017.

Barndomens favoritförfattare Astrid Lindgren och Maria Gripe har alltid varit stora inspirationskällor för Ingelin Angerborn som började att skriva som 32-åring. Rum 213, den bästsäljande och prisbelönta första delen i hennes succétrilogi har beskrivits som en modern klassiker och hade filmpremiär i februari 2017. Sedan dess har fortsättningen Sal 305 utkommit och i vår kommer Fyr 137, den tredje och sista delen. Vem äger dagboken som Elvira, Meja och Bea hittar borta vid Svartudden? Vem är det som har ristat in sitt namn i fyrens grund? Och vem är det egentligen Elvira ser i fyrens fönster? Är det bara inbillning, eller finns det någon sanning i spökhistorierna som berättas om fyren?

MATS STRANDBERG och SOFIA FALKENHEM, för serien om Monstret Frank, senast Monstret och människorna (Rabén och Sjögren), april 2017. 

Mats Strandberg är en av Sveriges stora stjärnor på skräck- och fantasyhimlen. Tillsammans med Sara Bergmark Elfgren slog han igenom med den populära Engelfors-trilogin Cirkeln, Eld och Nyckeln som har översatts till 25 språk. 2016 kom den hyllade skräckromanen Färjan och 2016 debuterade han som barnboksförfattare med Monstret i natten, första delen i serien om monstret Frank, illustrerad av Sofia Falkenhem som följdes upp av Monstret på cirkusen samma år. I vår kommer den tredje och avslutande delen Monstret och människorna. Människornas skräck har spridit sig i stan där Frank och hans monsterkompisar bor. Rädda stadsbor patrullerar gatorna på jakt efter monster.

KATARINA GENAR och ALEXANDER JANSSON, för serien om Mystiska skolan med senast utkomna bok Spöket i biblioteket (Bonnier Carlsen), juni 2017.

Katarina Genar debuterade 2010 som barnboksförfattare och har sedan dess hyllats av läsare och recensenter för sitt mästerliga sätt att skriva spänning för barn. 2014 kom Svarta Madam, den första delen i serien om Mystiska skolan. Serien har blivit en stor favorit bland barnen och älskas för de magiska, fantasieggande illustrationerna av Alexander Jansson i kombination med det enkla och kortfattade språket. I juni kommer Spöket i biblioteket, den första längre kapitelboken i Mystiska skolan-serien. När Greta och Malte träffas på skolgården ser de hur en lampa tänds i biblioteket och en mörk skugga skymtar bakom gardinen. Vem kan det vara? Och kan det ha något med den värdefulla gamla svarta boken att göra, som så mystiskt låg uppslagen i bibliotekets soffa? 


ÅRETS DECKARFÖRFATTARE - Läsarnas pris: EMELIE SCHEPP

Emelie Schepp röstades fram som årets deckarförfattare för andra året i rad!

Juryn beskriver hennes instats så här:"Att ha närkontakt med sina läsare är en konst som blivit viktigare än någonsin att bemästra i dagens hårda konkurrens, inte minst i sociala medier. Denna författare sprider stjärnglans och kan konsten att föra ut sina berättelser. Deckarläsarna röstar fram henne som en tydlig och solklar vinnare – för andra året i rad!"

Nominerade i "Årets Deckarförfattare - Läsarnas pris" (slumpmässig ordning)

 

MARIANNE CEDERVALL

Marianne Cedervall debuterade 2015 som deckarförfattare efter flera års skönlitterärt skrivande. Spänningsserien utspelar sig i hästmiljö på Gotland, där författaren också är född, och är skriven i trivsam feelgoodanda. Sommaren 2017 kommer seriens tredje fristående del ut, Dit solen aldrig når.

KRISTINA OHLSSON

Kristina Ohlsson är utbildad statsvetare, terrorexpert och har arbetat som säkerhetspolitisk analytiker. Sedan debuten 2009 har hon hunnit publicera 17 böcker och etablera sig som en av Sveriges största kriminalförfattare. I år är hon aktuell med barnboken Varulvens hemlighet och Syndafloder, sista kriminalromanen om utredaren Fredrika Bergman.

CAMILLA LÄCKBERG

Är inte bara Sveriges utan en av Europas bäst säljande författare och ett av landets största deckarframgångar utomlands, med fler än 20 miljoner sålda exemplar i över 60 länder. Genombrottet kom med Stenhuggaren (2005) nu är hon aktuell med Häxan, den tionde delen i Fjällbackaserien.

JONAS MOSTRÖM

Han är utbildad läkare och debuterade 2004 med kritikerrosade thrillern Dödens pendel. 2014 bytte Jonas Moström spår, då han utkom med en ny serie om psykiatrikern Nathalie Svensson. Sommaren 2017 är författaren aktuell med den fjärde, jaktfyllda delen Trogen intill döden.

DAG ÖHRLUND

Dag Öhrlund är före detta kriminaljournalist och bland annat känd för de enormt populära böckerna om psykopaten Christopher Silverbielke och kommissarie Jacob Holt, som han skrivit ihop med Dan Buthler.

2016 inledde han en ny serie med första delen Där inga ögon ser om kommissarie Ewert Oswald Truut och hans medarbetare. I år är han aktuell med den andra delen: Tryggare kan ingen vara samt Uppståndelsen, den åttonde delen i Silverbielke-serien.

STEFAN ANHEM

Stefan Ahnhem är författaren som snabbt blev en ny stjärna på deckarhimlen. 2015 tilldelades han Crimetime Specsavers Award för Offer utan ansikte, som tillsammans med uppföljaren, Den nionde graven, har sålt i över 200 000 exemplar i Sverige och rönt stora framgångar utomlands. Arton grader minus är den tredje, fristående delen i serien om Fabian Risk.

ANN ROSMAN

Under en föräldraledighet påbörjade hon det som skulle bli starten på hennes storsäljande författarkarriär och har sedan debuten med Fyrmästarens dotter 2009 lanserats i en rad europeiska länder och är översatta till tio språk. Nu är hon aktuell med Vågspel, den sjätte boken med Karin Adler från Marstrand i huvudrollen.

EMELIE SCHEPP

2013 gav hon ut sin debutbok Märkta för livet på eget förlag som blev starten på en riktig framgångssaga. Sedan dess har hon släppt ytterligare två böcker som har sålts i över 800 000 exemplar, till ett 30-tal länder världen över. 2016 tilldelades Emelie Schepp priset Crimetime Specsavers Award ”Årets Deckarförfattare”. I augusti släpps Pappas pojke, den fjärde boken i serien om åklagaren Jana Berzelius.

SOFIE SARENBRANT

Sofie Sarenbrant debuterade 2010 med Vecka 36 och blev två år senare författare på heltid. Serien om kriminalinspektören Emma Sköld har sålts i över en miljon exemplar och till tretton länder. I vår är Sofie Sarenbrant aktuell med sin åttonde bok Bakom din rygg, den första delen i en psykologisk spänningstrilogi.

ANDERS DE LA MOTTE

Han är före detta polis och säkerhetschef. År 2010 tilldelades han Svenska Deckarakademiens pris för årets bästa debut, och han har haft stor framgång med [geim]-trilogin, som översatts till närmare trettio språk. Nu är han aktuell med kritikerrosade spänningsromanen Slutet på sommaren.


ÅRETS HEDERSPRIS: Kerstin Ekman

Juryns motivering: "Hederspriset delas ut till en författare som varit banbrytande för den svenska kriminallitteraturen och har satt Sverige på deckarkartan. Kerstin Ekmans kriminalromaner, inte minst Händelser vid vatten, var just banbrytande med sitt poetiska språk och en utvecklande stil och har varit en stor inspiration för många av dagens svenska deckarförfattare."


NORDIC NOIR THRILLER OF THE YEAR - Jo Nesbø

Juryns motivering: Med sin enastående serie om kriminalkommissarie Harry Hole står Jo Nesbø ohotad på tronen som Skandinaviens kriminalförfattare nummer ett. Han besitter ett hantverk som gör att det är en njutning att läsa hans böcker, även när de som den senaste romanen handlar om en ovanligt blodtörstig mördare.