Läsglasögon

När är det dags för läsglasögon?

Läsglasögon kan vara lösningen om du har svårt att läsa på nära håll, t.ex. när du läser en tidning, på datorn eller en bok. Alternativet till läsglasögon är progressiva glasögon eller bifokala glasögon, vilket är glasögon avsedda för seende både på nära och långt avstånd.

När du kommer upp i 40-årsåldern börjar din syn förändras. Ålderssynthet, presbyopi, eller att se suddigt på nära håll, påverkar alla förr eller senare och är en naturlig del av åldrandet. Detta gör det svårare för ögat att fokusera på föremål nära dig, som t.ex. att läsa, och du kan också uppleva svårigheter att snabbt fokusera när du växlar mellan föremål på nära och långt avstånd. 

Varför ska jag köpa läsglasögon hos optikern?

Det går att köpa läsglasögon på många ställen idag, i mataffären, på macken m.m. Skillnaden när du köper läsglasögon hos din optiker är att du får glasögon individuellt anpassade efter dina behov och just ditt synfel. Optikern gör en synundersökning och ordinerar glasögonen efter det receptet. Det minskar risken för att du överanstränger dina ögon vilket man lätt gör om man använder glasögon med fel styrkor. Många har inte samma synfel på båda ögonen, och vissa har astigmatism (s.k. brytningsfel) vilket enbart kan korrigeras med glasögon slipade efter recept. Därför är det viktigt att du köper dina läsglasögon hos din optiker. Det bästa av allt - du väljer fritt bland alla bågar i vårt sortiment när du köper läsglasögon hos oss.

Läsglasögon, terminalglasögon, bildskärmsglasögon?

Läsglasögon och terminalglasögon är inte samma sak. Har du provat att använda dina läsglasögon framför datorn har du säkert upplevt att det inte fungerar särskilt bra. Detta beror på att du oftast läser en bok, tidning eller liknande på kortare avstånd än vad du sitter framför datorn. Behöver du ett par glasögon för arbete framför dator, rekommenderar vi ett par bildskärmsglasögon (också kallat terminalglasögon) som komplement till dina läsglasögon. Du är alltid välkommen att kontakta din optiker för att diskutera dina behov.

Hur du skaffar läsglasögon

Ett par nya glasögon börjar med en synundersökning. Du bokar tid hos din optiker snabbt och smidigt här på vår hemsida. Vår optiker kommer göra en utförling synundersökning, och tillsammans med dig gå igenom dina behov och vad du upplever att du behöver hjälp med.