Progressiva glasögon

Vad är progressiva glas?

Man kan säga att progressiva glasögon är som avståndsglasögon och läsglasögon i ett och litet till. Du har ett par glasögon som du ser klart med på både långt håll, nära håll och även på mellanavstånd. Glasen är slipade med styrkan för att se på långt håll upptill,  en del för mellanavstånd och styrkan för nära håll nedtill. 

När behöver man progressiva glasögon?

När du kommer upp i 40-årsåldern börjar ögats lins förlora sin elasticitet, vilket gör det svårare att fokusera på nära håll, exempelvis vid läsning, och att växla mellan att fokusera på nära och långt håll. Ålderssynthet (presbyopi), är något som alla påverkas av förr eller senare. Det är en naturlig del av åldrandet och kommer oavsett om man har något annat synfel. För många är lösningen progressiva glasögon. Progressiva glas ser ut som vanliga glas och gör att du ser klart och tydligt både på alla håll, med en steglös övergång mellan de olika styrkorna.
 

Olika typer av progressiva glas

Hos oss på Specsavers har du stor valfrihet på progressiva glas. Vi har 4 olika kategorier att välja mellan så du enkelt hittar ett glas som passar just dig. I samtliga kategorier har vi Freeform-teknologi, där slipningen är individuellt anpassad till din styrka och behov. Din optiker hjälper dig med vilket glas som passar dig bäst. Valet av glas kan dels bero på vad du är van vid sedan tidigare och dels hur och när du använder dina glasögon.  Det finns flera olika varianter av progressiva glas med olika egenskaper, behandlingar och priser. För att hitta det glas som bäst passar dina behov och synfel finns våra optiker till hands för att hjälpa till.

Att vänja sig vid progressiva glas

Har man inte använt progressiva glasögon tidigare, kan det ta ett tag att vänja sig vid dem. Du måste lära dig hur du ska se ut genom glasen, beroende på vilket avstånd föremålet du skall fokusera på finns. För de flesta går det dock relativt snabbt. Dagens progressiva glasögon är moderna och lättare att vänja sig vid än tidigare.
Läs mer om våra olika progressiva glas här.