Hjälp och vanliga frågor

Är vagel i ögat smittsamt?

Svar: 

Nej, en vagel i ögat kan inte spridas från person till person eller från ett öga till det andra. Du bör dock alltid tvätta händerna direkt efter att du har tagit på eller vid det inflammerade ögat. 


Hur behandlar man en vagel i ögat? 
En vagel i ögat försvinner oftast av sig själv över tiden och kräver i de flesta fall ingen behandling, men däremot ett gott tålamod. 

Under läkningstiden är det viktigt att hålla god ögonhygien och att undvika direktkontakt med ögat samt att inte använda mascara under denna period. En inre vagel i ögat kan behandlas med värme. Omslut området med exempelvis en varm handduk i fem minuter en eller flera gånger om dagen. 

Vageln försvinner eller spricker oftast av sig själv. Om den spricker är det bra att behandla området genom att badda ögat försiktigt med kallt kokvatten för att ta bort allt var och på så sätt undvika en infektion. 

En vagel kan behandlas med antibiotika oavsett om den sitter på insidan eller utsidan av ögonlocket. Detta rekommenderas dock bara om symptomen inte försvinner av sig själv trots värmebehandling. Om så är fallet bör du rådfråga din läkare.