Hjälp och vanliga frågor

Vad är vagel i ögat?

Svar: 

Vagel i ögat, även kallat hordeolum, är en godartad men smärtsam liten kula som kan sitta antingen på insidan eller utsidan av ögonlocket. Vagel i ögat uppstår när en talgkörtel i ögonlocket är inflammerad. Området där vageln sitter i ögat blir ofta rött, ömt och/eller svullet. Vagel i ögat kan uppstå på två olika områden i ögat; på insidan och på utsidan av ögonlocket.

Vagel på insidan av ögonlocket uppkommer från en inflammerad talgkörtel i brosket innanför ögonlocket och det blir rött och irriterat, främst på insidan av ögonlocket. 
En yttre vagel uppstår från en ögonfranshårsäck, antingen i den övre eller undre ögonfransraden och upplevs som svullet och rött i det direkta området kring vageln. 


Skillnaden på vagel i ögat och chalazion

Det är skillnad på en vagel i ögat och en chalazion. En vagel är en tillfällig inflammation i en av ögonlockets talgkörtlar, medan en chalazion är en något större och kroniskt inflammerad knöl eller ”ärrvävnad” som kan uppstå efter en vagel. 
Det är ganska vanligt att få en vagel i ögat, men lite mer ovanligt med en chalazion. En chalazion gör inte ont, men kan vara irriterande för ögat. 

En chalazion består av ”inkapslat inflammatoriskt material” och kan därför inte försvinna av sig själv, till skillnad från en vagel i ögat. Om du har en chalazion kan du därför behöva operera bort denna med lokalbedövning. 

Symptom på vagel i ögat

Vagel i ögat ger ofta smärta eller ömhet i ögat. Om du har röda och svullna områden i och runtomkring ögat kan detta vara ett tecken på en vagel i ögat. Även om det är vanligt att få en vagel i ögat och helt ofarligt, kan det vara väldigt irriterande och i vissa fall smärtsamt.