Användning av kontaktlinser

Vad är bäst på sommaren?

Under sommaren rekommenderar vi att använda endagslinser av hygieniska skäl. Vi byter miljöer, klimat och temperaturer oftare under sommarmånaderna, vilket gör att hygienen i ögonen behöver skötas extra noggrannt. Framförallt vid strandhäng då grus och småstenar kan riskera att komma in i ögonen, eller vid bad i havs-, sjö- eller poolvatten som kan innebära mycket bakterier. Kontaktlinserna är extra känsliga för detta, och behöver därför bytas ut dagligen för att behålla bästa möjliga hygien.

Här ger vi tips på hur du bäst hanterar dina kontaktlinser

Vill du prenumerera på linser? Läs mer om vårt smidiga och prisvärda linsabonnemang

Så här går det till att börja med linser

  1. Först gör en av våra leg. optiker en noggrann synundersökning av din syn och dina ögon. Vi diskuterar undersökningsresultatet och hur du tänker använda linserna. Sedan rekommenderar vi bästa linstyp baserat utifrån dina behov. Du får därefter prova hur det är att ha linser.
  2. Om du vill fortsätta med linser gör vi en noggrann efterkontroll. Ibland behöver vi justera passform eller styrka på linserna
  3. Du kan välja mellan att köpa linserna i butik eller online här på specsavers.se. Köper du online får du alltid våra bästa priser, och du kan även välja att teckna dig för Specsavers linsabonnemang, som gör att du automatiskt får dina linser hemskickade regelbundet.

Det är tryggt att köpa linser hos Specsavers, förutom att du kan vara säker på att du alltid får ett bra pris, har du också alltid tillgång vår butikspersonal och våra legitimerade optiker som hjälper dig med ev frågor eller besvär.

Dygnet runt-linser

Hemligheten stavas silikonhydrogel

Dygnet-runt-linser är gjorda av ett speciellt material som heter silikonhydrogel. Det unika med silikonhydrogel är att plasten släpper igenom större mängder syre till ögat än ”vanliga” linser, vilket gör att man inte behöver ta ur linserna för att ”lufta” hornhinnan som man är tvungen att göra vid användning av vanliga månadslinser eller endagslinser.

Oftast är dygnet-runt-linser även försedda med speciella återfuktande egenskaper, som gör dem så bekväma att du knappt känner av dem överhuvudtaget. Dygnet-runt-linser passar för den som använder linser kontinuerligt och som söker optimal kvalitet och komfort.


Att tänka på när du använder dygnet runt-linser

Om du använder linser dygnet runt är det faktiskt ganska lätt att glömma att du har dem på dig. Här kommer några saker som kan vara bra att tänka på:

  • Om du på kvällen känner minsta irritation eller om ögonen är röda måste du ta ut dina linser och sova utan dem.
  • När du vaknar på morgonen ska du göra en daglig kontroll. Ser jag normalt? Känns det bra i ögonen? 
  • Innan du lägger dig på kvällen kan du också använda komfortdroppar. De återfuktar ögonen. Det är också ett bra tips om dina ögon känns torra under dagen.
  • Ta ut och desinficera linserna när du har badat. Detta minimerar risken för infektion. 
  • Ha alltid med dig linsvätska, linsetui, extra linser och glasögon när du reser. I ett flygplan är luften torr och det kan vara mer bekvämt med glasögon när du flyger. 
  • Sov aldrig med linserna under längre tid än vad som avtalats med din optiker.
  • Sov inte med linser om du är sjuk eller har allergi.

Dygnet-runt-linser kan även vara ett alternativ för den som på grund av torra ögon har svårt att bära vanliga endagslinser eller månadslinser. Detta på grund av att linserna har en unik förmåga att släppa igenom syre, och därför inte behöver lika mycket vätska. Detta kräver dock att man använder linserna som vanliga månadslinser, dvs. tar ut dem varje kväll för rengöring, och väntar till morgonen med att sätta i dem igen.

Du är alltid välkommen att kontakta oss. Våra legitimerade optiker i alla våra butiker erbjuder professionell och personlig rådgivning för att säkerställa att du får den allra bästa vägledningen och expertisen.