Hur du hanterar dina kontaktlinser

Hur du hanterar dina kontaktlinser

I början kan det verka svårt och krångligt att hantera kontaktlinser. Men oroa dig inte, du kommer snabbt få in rutinen och kunna sätta i och ta ut dem på några sekunder. Här kan du se en video som förklarar hur du bäst hanterar dina kontaktlinser, samt tips nedan. Du är alltid välkommen att kontakta din butik för råd och hjälp.

Endagslinser:

Här kan du se en video som steg för steg visar hur du hanterar dina endagslinser.

Månadslinser:

Här kan du se en video som steg för steg visar hur du hanterar dina månadslinser.

Hygien

Badrummet är inte en bra plats för att hantera eller förvara dina linser. I den varma och fuktiga miljön kan bakterier och mikroorganismer frodas. Börja med att tvätta händerna noggrant med tvål, skölj och torka händerna noga innan du tar i linserna. Försök göra det till en rutin att alltid sätta in och ta ut samma lins först. Detta gör det lättare att inte blanda ihop höger och vänster lins.

Hur du sätter i dina kontaktlinser

Kontrollera linser

Kontrollera först att linsen är hel och sedan att den är vänd åt rätt håll genom att försiktigt trycka ihop linsen mellan pekfingret och
tummen. Om linsens kanter vänder sig mot varandra är det rätt håll. Lägger sig kanterna mot fingertopparna är den felvänd. Du kan också titta på linser när den ligger på din fingertopp. Linsen ska vara jämnt formad enligt bilden till höger.

Hur du sätter i dina kontaktlinser

Att sätta i linsen

Lyft ögonlocket med vänster långfinger och håll dina ögonfransar mot benet under ögonbrynet.

  • Dra ner det nedre ögonlocket med höger långfinger. Sätt pekfingret med linsen på plats framför ögat och låt fingret närma sig.
  • När du känner att du är riktigt nära, titta uppåt och fortsätt rörelsen, tills linsen traffar ögat. Ta bort fingret och titta nedåt. Släpp sedan försiktigt ögonlocken - först det nedre, sedan det övre.
  • Blinka ett par gånger. Se till att allt känns bra och att du kan se klart.

Om denna metod inte passar dig, be din optiker visa dig andra sätt att sätta in linserna.

Hur du sätter i dina kontaktlinser

Ta ut linsen

Håll ögat öppet på samma sätt som när du sätter i linsen. Fortsätt att titta uppåt. Dra ned linsen på det vita området i ögat med höger pekfi nger. Kläm försiktigt linsen mellan tummen och
pekfingret medan du fortfarande tittar uppåt. Ta sedan bort linsen från ögat.

Var försiktig så att naglarna inte skadar linsen. Om du misslyckas med att ta ut linsen, kontrollera var på ögat den sitter innan du försöker igen.

Hur du tar ut kontaktlinserna