Crimetime Specsavers Award

Crimetime Specsavers Award 2018

RÖSTA/NOMINERA DINA FAVORITER:

Vem vinner?

Vinnarna i Specsavers Crimetime Award utnämns på årets bokmässa i Göteborg.

Prisutdelning är kl 16.15 på lördagen den 29 september.

Självklart finns Specsavers på plats på bokmässan, välkommen till vår monter för att prata ögonhälsa, testa bågar eller för ett syntest.

 

Välkommen!
 

 


ÅRETS DECKARDEBUT

Priset delas ut till en ny stjärna på deckarhimlen. Förutom berättelsens fängslande kraft bedömer juryn hur författaren har lyckats hitta sin publik och ser gärna att boken tillför något nytt till spänningsgenren. Och de nominerade är:

 Niklas Natt och Dag, 1793, Forum
Elisabeth Norebäck, Säg att du är min, Polaris
Pascal Engman, Patrioterna, Piratförlaget
Bettina Bieberstein Lee, Korpsystrar, Bladh by Bladh
Stina Jackson, Silvervägen, Albert Bonnier förlag

Vinnaren utses av en jury och dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst. Röstningen pågår fram till 10 september.

 

Röstningen är nu avslutad!
 

Nominerade "Årets Deckardebut"

NIKLAS NATT OCH DAG för 1793 (Forum).

Döden är överallt i Niklas Natt och Dags hyllade debut 1793: i ekot efter den döde kungen Gustav III som sköts på maskeradbalen året innan, i väggmålningen på krogen Fördärvet, i dödgrävarens blick, i den fräna lukten på Stockholms gator. Döden finns även i den oortodoxe detektiven Cecil Winge och, förstås, i romanens mordgåta. På tät, sinnlig prosa förs läsare tillbaka till den sengustavianska eran. Fyra olika berättarperspektiv vävs sinnrikt samman i en storartad historisk roman och fängslande spänningsroman. Resultatet är fullkomligt oförutsägbart.

ELISABETH NOREBÄCK för Säg att du är min(Polaris).

Säg att du är min är en påfallande välskriven och välkomponerad debut, en psykologisk thriller med opålitlig berättare à la Paula Hawkins eller Gillian Flynn som håller läsaren på nålar. Med små medel ur tre karaktärers perspektiv rullas långsamt en berörande och hemsk historia upp. En relationsroman med spänningsförtecken som berör. Elisabeth Norebäcks debutroman såldes till 27 länder redan innan den kommit ut i Sverige.  

PASCAL ENGMAN för Patrioterna(Piratförlaget).

Patrioterna är en skrämmande samtidsthriller om hat och besatthet där en terrorcell riktar in sig på Sveriges nyhetsredaktioner. Pascal Engman, själv journalist i botten, tar pulsen på vår samtids mest osmickrande och skrämmande sidor. Resultatet är en driven thriller i halsbrytande tempo med stort patos och samhällsengagemang. Produktionsbolaget bakom Bosch och The Killing har köpt rättigheterna till boken, som nu ska bli tv-serie i Hollywood. 

 BETTINA BIEBERSTEIN LEE Korpsystrar(Bladh by Bladh)

Det förflutnas skuggor vilar tungt över Korpsystrar, en suggestiv och oerhört välskriven psykologisk thriller om två systrar som skils åt som barn efter traumatiska händelser. En fin och lyhörd syskon- och uppväxtskildring och en oväntad spänningsroman där språket och relationerna bär upp handlingen. Första delen i serien om journalisten Hanna Axelsdotter har fått fina recensioner och bland annat lyfts fram av DN:s Lotta Olsson som en av 2017 års bästa deckare.

STINA JACKSON Silvervägen( Albert Bonnier förlag)

Relationsthriller som sätter Norrbotten på deckarkartan i en lågmält finstämd skildring av en pappas letande efter sin försvunna dotter. Det handlar om sorg, men också om obändligt hopp. Naturen och den lilla orten vävs suggestivt in i handlingen i denna vackert skrivna debut. Man ser platserna och människorna framför sig, karaktärerna flyger upp ur pappret och blir till kött och blod. Silvervägen är redan såld till flera länder. 

 

ÅRETS BARNDECKARE

Priset delas ut till en barnboksförfattare som skriver deckare eller spänning för barn 6–12 år. Utgivningen ska ha bidragit till att utveckla genren och till att öka barns intresse för böcker och läsning. Författaren ska ha utkommit med minst en bok under det senaste året. Och de nominerade är:

Martin Widmark och illustratören Helena Willis, LasseMajas Detektivbyrå; Slottsmysteriet, Bonnier Carlsen, september 2017
Camilla och Viveca Sten, Sjörök, Bonnier Carlsen, september 2017
Christina Wahldén, Falafelflickorna, Rabén & Sjögren, mars 2018 
Karin och Albin Alvtegen, Hinsides väktare, Bromberg, mars 2018
Elias Våhlund och illustratör Agnes Våhlund, Handbok för superhjältar, Rabén & Sjögren, oktober 2017 och april 2018 (del 2 och 3)

Vinnaren utses av en jury. Dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst. Röstningen pågår fram till 10 september.

Röstningen är nu avslutad!

Nominerade "Årets barndeckare":

 

MARTIN WIDMARK och illustratören HELENA WILLIS för LasseMajas Detektivbyrå; Slottsmysteriet (Bonnier Carlsen), september 2017

Författarsveriges okrönta kung och drottning, Martin Widmark och Helena Willis, toppar år efter år topplistorna med sina omåttligt populära böcker om deckarparet i LasseMajas detektivbyrå. Kvalitet, passion, underhållning och berättarglädje, uttryckt såväl i text som i finurliga illustrationer – vi förstår verkligen varför böckerna dagligen hittar nya läsare. Vi är djupt imponerade av både kvalitet och kvantitet!

CAMILLA och VIVECA STEN för Sjörök(Bonnier Carlsen) september 2017

När mor och dotter skriver ihop blir det rysligt bra! Rysarserien om Havsfolket för slukaråldern blandar vardagsrealism med nordisk folktro och utspelar sig i skärgårdens skuggsida, den vi andra sällan får se, den bortanför semesteridyllen. Det är suggestivt, spännande och rör sig sömlöst mellan fantasi och verklighet. Serien om Havsfolket visar att man aldrig är för gammal för att befinna sig i slukaråldern.

CHRISTINA WAHLDÉN för Falafelflickorna (Rabén & Sjögren) mars 2018 

Hawa är tolv år och drömmer om att bli polis, men varför finns det inga poliser som ser ut som hon? Den långa, varma sommaren innan hon ska börja sjuan startar Hawa en detektivbyrå och snart har hon två fall att lösa. Veteranen Christina Wahldéns roman är spännande, viktig och banbrytande, den första barnboken i Sverige om hedersvåld. Hawa och hennes värld är skildrad med värme, stillsam humor och stort engagemang. Vi ser fram emot att läsa mer om Hawa!

KARIN och ALBIN ALVTEGEN för Hinsides väktare(Bromberg) mars 2018

Spänningen är nästan olidlig och stämningen så förtrollande att man bara MÅSTE fortsätta läsa om tolvåriga tvillingarna Linus och Linnea som hamnar i en annan värld. Den slukarvänliga serien om Hinsides är skriven av Karin Alvtegen och hennes son Albin. Böckerna kan kanske bäst beskrivas som saga möter fantasy och har hyllats av både läsare och kritiker. En omtyckt och populär serie där det magiska glimret aldrig lämnar läsaren.  

ELIAS VÅHLUND och illustratör AGNES VÄHLUND för Handbok för superhjältar(Rabén & Sjögren) oktober 2017 och april 2018 (del 2 och 3)

Den mobbade flickan Lisa hittar en bok på biblioteket – en handbok för superhjältar. Bibliotekarien uppmuntrar henne att ta med den hem, och Lisa börjar sin förvandling till superhjälten Röda masken. Detta är en fantastiskt fin och gränslöst populär bokserie med ett peppande och angeläget budskap. Läsarna har snabbt hittat och tagit Lisa till sina hjärtan. Serien är såld till flera länder och filmbolag har också visat intresse.  


ÅRETS DECKARFÖRFATTARE - Läsarnas pris

Rösta fram din favorit bland de populära svenska deckarförfattarna. Författaren ska ha varit verksam i minst fem år, kommit ut med minst en bok under 2017-2018 och lyckats hitta en stor läsekrets. Vilka författare tycker du ska vara med i omröstningen? Nominera din favorit här. En lista på de 10 mest populära tas fram. Du kan nominera fram till den 24 juni. Omröstningen startar sedan den 28 juni och pågår fram till den 5 augusti.

Vem vinner Läsarnas pris?
Röstningen är nu avslutad och vinnaren tillkännages på Bokmässan under Crimetime Göteborg, lördagen den 29 sep kl 16.15

 

De nominerade till Läsarnas Pris 2018 är:

Anna Ihrén, Mima Förlag
Anna Jansson, Norstedts
Camilla Läckberg, Forum
Caroline Engvall, Southside Stories
Dag Öhrlund, Lind & Co
Emelie Schepp, Harper Collins Nordic
Gabriella Ullberg Westin, Harper Collins Nordic
Jonas Moström, Lind & Co
Mari Jungstedt, Albert Bonniers Förlag
Pernilla Ericson, Harper Collins Nordic
Sofie Sarenbrant, Bookmark
Stefan Ahnhem, Forum


Årets jury:

 

I juryn för Crimetime Specsavers Award - Årets deckardebut 2018:

Rebecka Edgren Aldén, journalist och författare
Helena Dahlgren, författare och thrillerexpert
Magnus Utvik, författare, leder podcasten Utvik & Böcker
Kerstin Bergman, deckarexpert, deckarkritiker och bloggare på CrimeGarden
Marita Bertilson, Sverigechef för Specsavers

Dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

I juryn för Crimetime Specsavers Award – Årets barndeckare 2018:
Rebecka Edgren Aldén, journalist och författare
Anna Bågstam Ryltenius, författare
Martin Falkman, författare
Anders de la Motte, författare
Dessutom väger resultatet av läsarnas röster lika tungt som en juryröst.

 

TÄVLING! #läsvärt

Denna veckan drar Bokmässan i Göteborg igång och i samband med den vill vi uppmärksamma ordets och läsandets kraft och gör det genom en tävling som bär budskapet om vikten att undersöka sin syn.
Tävlingen kallar vi för #läsvärt.
.
Text hjälper oss att minnas och att bearbeta, att koppla av och att skratta. Vi hittar snabbt den information vi söker och vi kan med hjälp av bara några  få rader få en kärlek förklarad eller besvarad. Ett stycke ur din favoritbok, ett sms eller ett recept - vad är läsvärt för dig?
.
Dela med dig av något i ditt liv som du finner läsvärt och tagga #läsvärt samt @specsaverssverige för chans att vinna en synundersökning och ett par glasögon (bågar och glas) till ett värde av 3000 SEK.
Tävlingen pågår från och med idag t.o.m. onsdag 3/10 då tre vinnare kommer att koras.

 

 

Allmänna tävlingsvillkor för Specsavers tävling ”Läsvärt”.

 

För att delta i årets tävling måste du godkänna tävlingens regler och villkor:

  1. Ansvarig för tävlingen är Specsavers Sverige, Torsgatan 5, 411 04 Göteborg.
  2. Inlämnade uppgifter används enbart för att kunna administrera tävlingen men uppgifter så som namn och ort kommer publiceras på internet. 
  3. Du accepterar att ditt bidrag kan komma att användas i marknadsföringssyfte av Specsavers Sverige under och efter tävlingsperioden. 
  4. Tävlanden behöver inte vara kund hos Specsavers. 
  5. Juryn består av personal på Specsavers Sverige.
  6. Juryns beslut går inte att överklaga.
  7. Tävlingsbidragen bedöms utefter kriterierna: kreativitet och relevans.