Skydda ögonen mot solen

Våra ögon är känsliga

Att vi behöver skydda vår hud mot solens strålar råder inget tvivel om. Men har du tänkt på att dina ögon är minst lika känsliga? UV-skador på ögonen läker tyvärr inte heller, utan blir värre med åren. Använd därför alltid solglasögon, och välj ett par som blockerar både UVA- och UVB-strålar.

Skydda ögonen med solglasögon

Det är väldigt viktigt att skydda ögonen mot solens strålar under sommarsäsongen. Solglasögon är absolut nödvändigt under soliga dagar, men det är även viktigt att använda solglasögon under molniga dagar eftersom solstrålarna kan tränga igenom. För glasögonbärare är en smidig lösning solglasögon som är slipade i din styrka, vilket ger dig god syn samtidigt som du skyddar ögonen mot solens strålar. Använder du kontaktlinser kompletterar du med ett par solglasögon.

4 tips när du ska välja solglasögon:

  • Ju större glas, desto bättre för ögonen, eftersom risken är mindre att ljuset filtreras genom sidorna.
  • Se till att solglasögonen sitter bra. Det finns inget värre än solglasögon som glider ner, eller något som skaver mot huvudet.
  • Se till att solglasögonen inte begränsar din syn utan ger dig ett fullt synfält, viktigt inte minst när kör bil eller båt till exempel.
  • Kontaktlinser med UV-skydd täcker inte hela området av ögat så du bör använda linser tillsammans med solglasögon.

För att se de senaste solglasögontrenderna, klicka här.

Kontaktlinser med UV-skydd

Vissa kontaktlinser har UV-blockerande filter som sitter över hornhinnan och linsen på dina ögon, och ger ett visst skydd just på de områdena. Men hela ögat behöver skyddas från solens strålar, och det är därför viktigt att komplettera med riktigt bra solglasögon, då dessa täcker en större del av ögat. Fråga din optiker vilka kontaktlinser och solglasögon som skyddar dina ögon bäst. Se vårt utbud av kontaktlinser här.