Solglasögon

Solglasögon

även på vintern

Se solglasögon

2 av 3 svenskar skyddar ej ögonen med solglasögon på vintern

Solens UV-strålar kan på sikt orsaka ögonsjukdomar, och vintersolen kan vara ännu mer skadlig än under sommarhalvåret. Men 2 av 3 svenskar, 65 procent, skyddar inte sina ögon med solglasögon under soliga vinterdagar. – Vi behöver lära oss att ögonen, precis som huden, behöver skydd mot solen och det gäller även vintertid, säger Caroline Schiller, produktchef och optiker på Specsavers, som också ger tips på hur man skyddar sina ögon på vintern.

I Sverige förknippar många solglasögon med sommartider, men på vintern kan solens strålar vara ännu farligare, då solen står lägre och träffar ögonen mer direkt. Vistas man i snölandskap ökar riskerna. Statistiken visar att drygt två miljoner svenskar åker skidor varje år.

Det överlägset bästa skyddet mot solens UV-strålar är att använda CE-märkta solglasögon med UV-skydd – men två av tre svenskar, eller 65 procent, skyddar inte sina ögon med solglasögon, visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Specsavers.

Grå starr och åldersförändringar i gula fläcken är de två vanligaste ögonsjukdomarna i Sverige, som en miljon svenskar har haft eller lever med. Att dessa ögonsjukdomar kan orsakas av UV-strålning är en klar majoritet svenskar, 60 procent, inte medvetna om, enligt samma Sifo-undersökning:

– Vi har länge misstänkt att det är så, att många inte vet om hur skadliga solens strålar kan vara även vintertid. Vi behöver lära oss att våra ögon behöver skydd mot solen, och att det gäller året runt, säger Caroline Schiller, produktchef och optiker på Specsavers.

– Undersökningen visar att det finns stor okunskap om riskerna med UV-strålningen. Om fler använder solglasögon med UV-skydd drabbas färre av ögonsjukdomar i framtiden. Går man till en optiker får man professionell hjälp och råd samt vet säker att man köper CE-märkta solglasögon, säger Caroline Schiller, produktchef och optiker på Specsavers.

Sifo-undersökningen gjordes genom webbintervjuer 2018, totalt intervjuades 1066 personer.

 

5 tips när du ska välja solglasögon:

  • Ju större glas, desto bättre för ögonen, eftersom risken är mindre att ljuset filtreras genom sidorna.
  • Se till att solglasögonen sitter bra. Det finns inget värre än solglasögon som glider ner, eller något som skaver mot huvudet.
  • Se till att solglasögonen inte begränsar din syn utan ger dig ett fullt synfält, viktigt inte minst när du går i kraftig snö eller kör bil.
  • Kontaktlinser med UV-skydd täcker inte hela området av ögat så du bör använda linser tillsammans med solglasögon.
  • Bra kontaktlinser klarar även av mycket låga temperaturer, så det är inga problem att använda dem även när det är riktigt kallt ute.

(Källa: Caroline Schiller, Specsavers)

Bästa skyddet i skidbacken:

Bästa skyddet i skidbacken får du genom att använda ordentliga skidglasögon. Det skyddar dels mot solens skadliga UV-strålar, som reflekteras i snön och gör att ögonen utsätts för större mängder strålar än på sommaren, men även mot kalla vindar som kan göra ögonen torra och irriterade.

 

Solglasögon

AISHA SUN RX

Specsavers

AISHA SUN RX

AZIZI SUN RX

Specsavers

AZIZI SUN RX

Lägg till dina favoriterTa bort favoriter Sparade i dina favoriter. Ta bort från dina favoriter.