Vikten av en komplett synundersökning

I somras hade Christel Hylkén en, sedan länge inbokad, rutinkontroll hos sin optiker på Specsavers i Kungsbacka. Hon hade ingen aning om att något var fel med hennes ögon, eller att just det här rutinbesöket skulle komma att rädda hennes syn. 
– Jag kommer aldrig ta min syn för givet igen, säger hon.

Det var en helt vanlig förmiddag i juli som 58-åriga Christel Hylkén från Kungsbacka gav sig iväg till sin optiker på Specsavers för en rutinkontroll. Hon går på regelbundna synundersökningar även om hon inte upplevt att synen förändrats. Den här gången hade hon visserligen haft en liten skugga i yttre synfältet på ena ögat ett tag, men hon hade knappt reflekterat över den eftersom den varken kändes eller störde synen. Hon tänkte att den berodde på att ett blodkärl i ögat hade brustit ett par dagar tidigare och utgick ifrån att den snart skulle försvinna. Vid rutinkontrollen gjordes en KomplettSyn-undersökning med ögonbottenfotografering som automatiskt erbjuds alla Specsavers-kunder över 40 år.

– När min optiker tittade på bilderna som tagits av min ögonbotten kunde hon direkt konstatera att det inte såg riktigt bra ut och ringde ögonakuten i Mölndal för konsultation. De ville att jag skulle komma in med en gång så de fick titta närmare på ögat. Min optiker gav mig en remiss för att allt skulle gå snabbt och smidigt, säger Christel.

Christel hämtade upp sin dotter, optikern hade förvarnat henne att hon kanske inte skulle kunna köra hem själv från sjukhuset, och åkte sedan direkt till ögonakuten. Väl där fastställde en ögonläkare att hon hade näthinneavlossning, vilket innebär att delar av näthinnan lossnar från ögats innervägg. Läkaren sa att Christels näthinna när som helst hade kunnat lossna helt och att hon då hade blivit helt blind på det ögat. Christel opererades direkt. 

– Jag är så otroligt tacksam att jag hade besöket inbokat hos min optiker, och att hon upptäckte näthinneavlossningen och såg till att jag snabbt fick hjälp. Jag hade rutinkontrollen klockan kvart över tio på förmiddagen. Klockan åtta samma kväll var jag hemma, opererad och klar, säger hon.
Christel är idag helt återställd. Men under en period direkt efter operationen såg hon inte på det opererade ögat och kände sig begränsad i vardagen. Hon kunde inte läsa eller köra bil och hade svårt att lyfta kaffekoppen utan att spilla.

– Under den perioden tänkte jag mycket på hur det hade kunnat gå och kände en oerhörd tacksamhet över vetskapen om att det endast var tillfälligt. Det hade kunnat vara permanent. Jag hade kunnat vara blind, säger hon.

Innan sommarens optikerbesök hade Christel ingen aning om hur viktigt det är med regelbundna synundersökningar med ögonbottenfotografering, men idag är hon en ivrig förespråkare.

– Jag är ju ett levande bevis på att det kan pågå förändringar i ögonen som man inte märker av. Jag kommer låta min optiker undersöka min ögonbotten regelbundet. Och aldrig ta min syn för givet igen.

Om KomplettSyn

KomplettSyn är Specsavers kompletta synundersökning. Förutom en heltäckande synundersökning även ögontrycksmätning och digital ögonbottenfotografering. Regelbunden ögonbottenfotografering gör det möjligt att följa upp förändringar i ögonen på ett tillförlitligt sätt genom att jämföra med bilder tagna vid tidigare undersökningar. Det är möjligt att i ett tidigt skede upptäcka tecken på till exempel åldersförändringar i gula fläcken (maculadegeneration) och grön starr (glaukom). Vid behov remitterar Specsavers optiker till en ögonläkare. Läs mer om KomplettSyn här.

Specsavers anser att bra synvård ska vara till för alla och alla som önskar får en digital ögonbottenfotografering och tryckmätning utan extra kostnad, men det erbjuds automatiskt alla kunder över 40 år eller vid behov.

Bilden till vänster visar Christels öga med näthinneavlossning. Bilden till höger visar hennes friska öga.