Ögondroppar – räddningen för torra ögon

Har du besvär med röda ögon som svider, bränner och kliar? Då kanske du lider av torra ögon. Ett vanligt problem som kan ha många orsaker, men lösningen är för det mesta väldigt enkel. Naturligt fuktbevarande ögondroppar lindrar symtomen, och hjälper ögat att hålla rätt fuktbalans. Ett enkelt sätt att visa dina ögon lite extra omtanke! 

Besvär med torra ögon är vanligt på vintern när luften inomhus blir torr. Än värre blir det på kontor, i bilar, på flygplan och i andra luftkonditionerade miljöer med låg luftfuktighet. Orsakerna till torra, trötta ögon kan vara många. Vi producerar mindre tårvätska ju äldre vi blir, och hormonella förändringar som graviditet och klimakteriet kan också störa ögats fuktbalans. Vissa läkemedel, till exempel antidepressiva medel, antihistaminer och p-piller, kan ge biverkningar som påverkar fuktbalansen i ögat. Långa pass framför datorskärmen, damm, pollen och andra luftföroreningar samt dålig sömn kan också ge liknande besvär. Vår vardag är full av påfrestningar för ögonen.

10 tecken på torra ögon – har du något av dessa vanliga symtom?

Ett tecken på torra ögon är just en torr känsla i ögonen. Men visste du att ögon som vattnar sig faktiskt också kan vara ett tecken på att fuktbalansen är rubbad? Torra ögon kan yttra sig så här:

 • Svidande, brännande och kliande ögon
 • Röda, irriterade ögon
 • Ögon som känns torra
 • Ögon som vattnar sig (kroppens försvar när fuktbalansen är rubbad)
 • Slembildning i eller runt ögonen
 • Trötthetskänsla i ögonen
 • Ökad ljuskänslighet
 • Grusig känsla, som om du har skräp i ögat
 • Dimmig syn

Ögats naturliga skydd kan behöva hjälp på traven

Ögat har ett inbyggt skydd mot uttorkning, tårfilmen, som smörjer ögats yta och hjälper till att hålla synen klar och skarp. Tårfilmen sköljer också bort damm, skräp, bakterier och annat som annars kan skada ögat. Om tårfilmen försvagas tappar ögat en del av sitt naturliga skydd.

Ögondroppar – ett naturligt sätt att återställa fuktbalansen

Ögondroppar är ett bra sätt att minska besvären vid torra, svidande ögon. Dropparna lindrar symtomen och hjälper också ögonen att reparera tårfilmen och hålla rätt fuktbalans längre. Specsavers ögondroppar AquaDrop innehåller bland annat hyaluronsyra, ett naturligt fuktbevarande ämne som också finns naturligt i tårvätskan. Ögondropparna finns både i flaska och i praktiska små engångspipetter, utan konserveringsmedel. AquaDrop kan användas med alla typer av linser och så ofta du vill under dagen. Det kan också vara bra att droppa en ögondroppe i varje kontaktlins innan du sätter i dem i ögonen på morgonen. Så ger du dina ögon en bra start på dagen!

Ögondroppar – gör så här

 1. Tvätta händerna.
 2. Luta huvudet bakåt och titta uppåt.
 3. Dra försiktigt ner nedre ögonlocket med ena handen.
 4. Droppa 1-2 ögondroppar i ögat med andra handen.
 5. Blinka ett par gånger

Behandla ögonen så ofta du känner att det behövs. Du kan använda ögondroppar både med och utan kontaktlinser i ögonen.