Remiss till ögonläkaren? Det är ju inget fel på mig.
För Mölndalsbon Thomas Ericsson, 69, kom beskedet att han hade drabbats av glaukom som en chock. Idag tackar han sin optiker för att den kroniska sjukdomen upptäcktes i tid.
– Jag har dragit högsta vinsten. Eftersom jag fick veta det så tidigt kan jag leva som vanligt trots sjukdomen. Jag är oerhört glad och tacksam för att min optiker Anna reagerade på bilderna vid ögonbottenfotograferingen, säger Thomas Ericsson.
Ögonen speglar din hälsa
Vi får upp till 80 procent av synen, och så länge synen inte försämras är det lätt att utgå från att ögonen är friska. Men det kan pågå förändringar i våra ögon som vi varken märker eller känner av – förändringar som kan vara tecken på ögonsjukdomar.
- I ögonbotten finns väldigt viktig information om synhälsan. Där kan vi bland annat se näthinnan, gula fläcken och synnervsutträdet och leta efter förändringar som kan tyda på sjukdomar. Upptäcker vi sådana förändringar remitterar vi till en ögonläkare som kan undersöka vidare och vid behov sätta in behandling, säger Anna Liljenberg, optiker på Specsavers.
Remiss till läkare efter rutinundersökning
Thomas Ericsson hade tid för en vanlig synundersökning hos sin optiker. Hans progressiva glasögon kändes lite slitna. Samtidigt var ögonen hårt ansträngda på grund av mycket bilkörning och långa dagar framför datorn i jobbet som kvalitetsrevisor. Men synen var det egentligen inget fel på. Väl på plats hos optikern fick han veta att man förutom synkontroll även skulle göra en ögonbottenfotografering och en tryckmätning.
– Jag blev misstänksam direkt när jag granskade ögonbottenbilderna. Synnerven på det högra ögat såg annorlunda ut och jag upplevde att nervfiberlagret var tunnare än normalt. Däremot var synskärpan och trycket bra. Glaukom utan högt tryck är ovanligt och svårare att upptäcka, men jag är verkligen glad för att för att jag skickade in remissen, säger Anna Liljenberg.
Bra syn och inga symptom
Det här med synen var inget som Thomas behövde bekymra sig för innan han fyllde 58 och började med terminalglasögon. Han gjorde lumpen som radarobservatör och har alltid haft en perfekt syn. Därför blev han extra förvånad och nästan irriterad över remissen till ögonläkaren.
– Jag hade ju inte märkt något fel alls med mina ögon och det finns ingen i släkten som har drabbats av någon ögonsjukdom. Min farfar hade ett porslinöga, men varför vet jag inte. Vid första undersökningen hos ögonläkaren var jag helt övertygad om att mina ögon var friska, förklarar Thomas.
Efter två månader var det dags för nästa undersökning med nya synfältstester, tryckmätning och ögonbottenfotografering vid Mölndals sjukhus. Då fick Thomas sin diagnos – han har glaukom. Cirka 4 procent av synnerven på högra ögat var skadad. Symtommässigt var han dock frisk och såg fortfarande bra.
– Min ögonläkare sa att jag har en väldigt duktig optiker som upptäckte det så tidigt. Nu uppmanar jag alla att undersöka ögonen – även om man känner sig frisk. Jag ser optikerna som de framtida vårdcentralerna när det gäller ögonhälsovård, säger Thomas och betonar att han knappt hade hört talas om glaukom innan.
Idag lever Thomas ett helt vanligt liv. Skillnaden är att han varje morgon tar de trycksänkande ögondropparna Timosan – trots att trycket aldrig har varit för högt. Men det är den förebyggande behandlingen som görs för att synnerven inte ska bli mer skadad. Thomas har gått från ett ögontryck på 15 till det nuvarande på 9, som läkarna är väldigt nöjda med. Hans optiker Anna fick beskedet om sjukdomen i december 2015 när Thomas kom tillbaka för att undersöka det vänstra ögat.
– Det kändes bra att veta att min misstanke var rätt och att den tidiga upptäckten kan förhindra en försämring. Thomas fall är ett kvitto på att vi optiker kan hjälpa till att förebygga ögonsjukdomar och det kommer bli allt viktigare med tanke på den stora bristen på ögonläkare, säger Anna.
Kort fakta om glaukom
- Glaukom, även kallad grön starr, är den näst vanligaste orsaken till blindhet.
- Glaukom drabbar ögats synnerv och påverkar synfältet.
- Tidigare var sjukdomen direkt förknippat till ett högt tryck i ögat, men det är inte lika avgörande idag.
- Diabetes, grav närsynthet och tidigare ögonoperationer är några av riskfaktorerna för glaukom.
- Sjukdomen behandlas med trycksänkande droppar. Även laserbehandling eller operation kan bli aktuellt.