Hjälp och vanliga frågor

Hur fungerar glasögon för närsynta respektive långsynta?

Svar: 

Närsynthet, även kallat myopi, är effekten av att ögongloben är för lång vilket leder till att din fokuserade syn hamnar framför näthinnan istället för på näthinnan. Detta påverkar synen på det sätt att du ser saker på nära håll klart och tydligt medan objekt längre bort kan bli suddiga. Hur suddigt du ser på längre avstånd avgörs av vilken grad av närsynthet du har. För att korrigera detta finns både glasögon och linser som stöd. Med hjälp av konkava (inåtbuktade) glas på glasögonen bryts ljusstrålarna på glaset i en vinkel utåt, vilket justerar din fokuserade syn tillbaka till näthinnan.

Långsynthet, motsatsen till närsynthet och även kallat hyperopi, är effekten av att ögongloben är för kort. Detta leder till att din fokuserande syn hamnar bakom näthinnan istället för på – eller framför som i fallet för närsynthet. Till skillnad från närsynthet påverkar detta synen med motsatt effekt genom att du ser saker tydligt på längre avstånd, men kan ha svårt att se objekt precis framför dig. Glasögon för långsynthet använder sig av konvexa (utåtbuktade) glas för att bryta ljusstrålarna på glaset i en vinkel inåt, vilket ger effekten av att saker på närmare håll blir tydligare när den fokuserade synen justeras tillbaka till näthinnan.

Vi på Specsavers har glasögon för båda typer av synfel, ”minus” (närsynt) styrkor och ”plus” (långsynt) styrkor på glasögon/linser. Välkommen in till din närmaste butik och optiker!