När solen står lågt ökar risken för bländning vid bilkörning

Vi brukar inte förknippa vintern med ljusa, soliga dagar. Vintersolens låga strålar är visserligen mer spridda och det är ofta molnigt, men faktum är att ljuset fortfarande kan vara starkt när det reflekteras av snö- eller istäckta ytor. Därför är det viktigt att använda solglasögon även på vintern för att förhindra trafikolyckor på grund av att vi bländats av det starka solljuset.

När solen står lågt ökar risken för olyckor

Visste du att lågt vintersolljus faktiskt är orsaken till många olyckor varje år? Hur kommer det sig? Jo, på vintern går solen upp och ner under morgon- och kvällsrusningen. Men det är inte bara under soliga dagar som solljuset stör din sikt – om det snöar eller regnar kan ljuset även reflekteras på våta vägbanor.

Vad händer när vi bländas?

När ögat träffas av direkt solljus, eller något annat som ögat uppfattar som obehagligt, har vi en tendens att blunda. Vi bländas, vilket försämrar både vår sikt och reaktionsförmåga. Det kan också leda till ett sämre kontrastseende. Kontrastseendet hjälper oss att se objekt som inte har tydliga konturer mot bakgrunden. Detta är såklart väldigt viktigt när vi kör bil.

Ta en titt på Specsavers solglasögonsortiment

Så här undviker du olyckor när solen står lågt

Ha alltid ett par solglasögon liggande i handskfacket. Då behöver du inte oroa dig över att glömma dem under vinterhalvåret. En smutsig vindruta kan självklart göra det ännu svårare att se. Smuts, vägsalt, flugor och kondens kan förvärra bländning så se till att hålla vindrutan ren och klar. Glöm inte heller att sakta ned och hålla ett ordentligt avstånd till bilen framför. Du kommer också märka att polariserande solglasögon och vissa solfärger och nyanser i solglasögonen lämpar sig bättre för bilkörning än andra. Rådfråga din optiker.