7 anledningar till varför du bör göra en synundersökning

01

Ser ljuscirklar/blixtar och flytande prickar

02

Trötta ögon och huvudvärk

03

Lässvårigheter

04

Föremål som är nära (översynthet) eller långt borta (närsynthet) upplevs suddiga.

05

Torra, röda eller kliande ögon

06

Förändrad syn, särskilt om du är över 40 år

07

Medicinska orsaker eller ögonsjukdomar i familjen som grön starr (glaukom), makuladegeneration (AMD) eller högt blodtryck.

Hur ofta bör du göra en synundersökning?

Vi rekommenderar att du gör en synundersökning minst vartannat år. En synundersökning med ögonhälsokontroll tar inte lång tid och är en bra investering för att bibehålla och ha en god syn i framtiden.

Många av oss kanske skjuter på det eller tror att vi har perfekt syn och inte behöver en synundersökning. Men tänk på att synen kan förändras under hela livet. 50 % av synförluster kan förebyggas, och regelbundna synundersökningar kan hjälpa dig att göra det. 

 Få svar på dina frågor

Hur ofta bör man göra en synundersökning?

Rekommendationen är att man gör en synundersökning minst vartannat år, om man inte upplever några problem med synen/ögonen eller uppmanas av optikern att göra tätare kontroller. En grundlig synundersökning innefattar att såväl synen som ögonhälsan undersöks. Kontaktlinsbärare rekommenderas göra en kontaktlinsundersökning varje år.

Behöver jag även göra en synundersökning om jag gjort en kontaktlinskontroll?

Ja. En kontaktlinskontroll är designad för att kontrollera ytan på ögonen som är i kontakt med kontaktlinsen och för att undersöka synskärpan med föreskrivna linser. En fullständig synundersökning innefattar att man undersöker ögats hälsa, även avseende de inre delarna av ögat samt synskärpan utan och med föreskrivna glas. Ett flertal olika sjukdomstillstånd kan påverka de inre delarna av ögat och, fast de är ovanliga, kan de upptäckas tidigare vid en synundersökning än om man avvaktar tills symtomen gör sig påminda. Rekommendationen är att man låter göra en synundersökning en gång per år om man använder kontaktlinser.

Om min syn är bra, behöver jag fortfarande göra en synundersökning?

Ja. Din syn kan ha förändrats utan att du själv upplever det. Glasögon eller kontaktlinser med fel styrka kan ge symtom som trötthet och huvudvärk, som man kanske inte alltid kopplar till just synen. Vid en synundersökning kan optikern också upptäcka tecken på sjukdomar. Regelbundna synundersökningar är det enklaste och bästa sättet att ta god hand om sina ögon.

Hur mycket kostar en synundersökning hos Specsavers?

En synundersökning hos oss på Specsavers kostar 445 kr och inkluderar kontroll av din ögonhälsa. För barn och ungdomar 8–19 år kostar synundersökningen 195 kr.

Erbjuder Specsavers andra kliniska tjänster?

Hos Specsavers erbjuder vi flera typer av undersökningar:

- Syntest för körkort, 150 kr
- Synundersökning för barn och ungdomar 8–19 år, 195 kr
- Synundersökning för vuxna, 445 kr
- Kontaktslinskontroll för van användare, 595 kr
- Kontaktlinstillpassning för nybörjare, 795 kr
- Myopibehandling, 795 kr