Vad är torra ögon?

Torra ögon uppstår när ögonen inte producerar tillräckligt med tårar eller när tårarna avdunstar för snabbt.

Symtom

Många människor drabbas av obehag som orsakas av torra ögon. Symtomen kan variera från mycket lindriga till så pass allvarliga att livskvaliteten försämras. Det påverkar vanligtvis båda ögonen. Symtom på torra ögon kan vara:

  • Röda ögon
  • En känsla av torrhet eller grynighet i ögonen
  • Ömhet eller trötthet i ögonen
  • Tårbildning
  • Suddig syn som förbättras när du blinkar

Få svar på dina frågor

Finns det särskilda linser för torra ögon?

Många linsbärare har problem med torra ögon helt i onödan. Om du sitter mycket framför datorn så är det ett vanligt problem och kanske tänker du då att glasögon är enda alternativet. Men det finns faktiskt en mängd olika linser för torra ögon - både endagslinser, 14-dagarslinser och månadslinser. Det viktiga är att man väljer en lins som återfuktar ögat och som smörjer ögats tårfilm.

Om du lider av torra ögon kan det bero på en mängd olika anledningar - ålder, allergi eller kanske att du vistas i en torr miljö. Det du behöver göra då är att byta till en lins som är mer anpassad till torra ögon och som smörjer ögat bättre. Om du använder månadslinser kan det vara värt att testa endagslinser. Varför endagslinser kan vara ett bättre alternativ för torra ögon är att det dels finns flera återfuktande varianter och dessutom är de alltid rena, eftersom du tar en ny lins varje dag.  Det finns även ögondroppar anpassade för torra ögon. Droppar som du kan använda både med och utan linser i ögat. Att dessutom varva någon dag med glasögon och låta ögonen vila från linserna är bra för ögonhälsan