6 tips för säker körning

Om du har nedsatt syn ska du alltid använda glasögon för bilkörning eller kontaktlinser när du kör. Här är fler tips för säker bilkörning.

01

Ha alltid ett par extra körglasögon eller kontaktlinser redo i bilen 

02

Ha alltid ett par extra körglasögon eller kontaktlinser redo i bilen

03

Välj plast- eller polykarbonatglas, dessa är mindre benägna att gå sönder vid en olycka

04

Stäm av med din optiker för att välja ut de bästa möjliga körglasögonen för dig

05

Minska reflektioner i starkt ljus med polariserade glas

06

Håll vindrutan ren och se till så att det inte finns något som blockerar förarsikten

Bågar för dig

Vill du att dina glasögon ska sticka ut eller önskar du en mer klassisk look? Oavsett din stil så har vi bågar i olika färger, former och storlekar som passar dig perfekt.

Få svar på dina frågor

Får man köra bil med bara ett fungerande öga?

Har du helt förlorat synen på ett av ögonen kanske du ställer dig frågan om du ändå får köra bil. Vi förklarar vad som brukar gälla vid bilkörning om du bara har ett fungerande öga samt vilka krav som gäller för syn och bilkörning.

Generellt är det så att det krävs att du har minst 0,5 i synskärpa när du ser med bägge ögonen för att du ska få köra bil. Detta gäller även om du har hjälpmedel såsom linser eller glasögon. Detta gäller för körkort med behörighet AM, A1, A2, A, B, BE eller traktorkort.

Om du förlorat synen på ett öga kan du ändå få tillstånd att köra bil. Behörighet kan godkännas och vad som gäller i just det enskilda fallet bestäms av den ansvariga läkaren.

Gråstarroperation & bilkörning - vad gäller?

En operation för grå starr genomförs av en ögonläkare och tar oftast bara 10-20 minuter att genomföra. Ögonsjukdomen visar sig på så sätt att din syn blir grumlig eller dimmig. Du kan också uppleva att färger blir mindre klara. Sjukdomen utvecklas under många år. Därför är det viktigt att tillståndet behandlas och att du undersöker dina ögon regelbundet.

Antireflexbehandling eller inte?

Vi rekommenderar att välja till antireflex-behandling på glasen, då det minskar blänk och reflexer och gör att glasen ser klarare ut. Du får ett mer bekvämt seende och dina ögon syns klarare genom glasen. Läs mer om olika glasalternativ.