GeSyn

GeSyn

Använda glasögon får nytt liv

GeSyn - Ett projekt som gör skillnad

I år arbetar vi med att ”Ge Syn” lokalt i Sverige då behoven även ökar i vår närhet. Vi uppdaterar denna sida så snart vi tagit fram en ny plan för ”Ge Syn Tanzania” och tackar för det stora engagemanget under alla år.

Via vårt projekt Ge Syn Tanzania har vi i de nordiska Specsaversbolagen genomfört fler än 50 resor och hjälpt över 52 000 barn och vuxna att se bättre. Behovet av synhjälpmedel är stort och ett par glasögon kan vara skillnaden mellan fattigdom och att kunna se, utbilda sig, arbeta och försörja sig själv och sin familj.

 

På plats i Tanzania

På plats i Tanzania

Ett team med optiker, optikerassistenter och volontärer tar med sig glasögonen när de reser till Tanzania och sätter upp så kallade eye camps. På eye campen görs syntester på behövande och de får glasögon i rätt styrka.  Alla eye camps genomförs tillsammans med den lokala hälsovårdsmyndigheten och lokala ögonspecialister. Det kommer både barn och vuxna till eye campen för att få hjälp och många får med sig mer än ett par glasögon hem. 

Läs om Specsavers

Zanzibar januari 2020

Den senaste resan för Specsavers Sverige gick till Zanzibar i januari 2020. Under veckan på plats hjälpte teamet nästan 900 personer och delade ut cirka 1500 par glasögon. Anna är 25 år och arbetar som receptionist. Tack vare en av alla givmilda kunder fick hon ett par glasögon som hjälper henne att se bättre på nära håll, och därmed underlättar hennes arbete.  Med på Zanzibar som volontär var Malin Berghagen, hon summerar sina upplevelser under veckan: - Vår resa till Zanzibar fick oss verkligen att se lyckan i någons ansikte när den handen kom i form av ett par glasögon. Det var inte bara det materiella och omtanken som gav dessa leenden det var möjligheten att äntligen se den värld de har omkring sig. Sitt barns leende, mangoträdets frukter och en klar solnedgång. Jag kommer för alltid bära med mig detta.