Fem myter om progressiva glas

Har du hört några av de vanligaste missuppfattningarna om progressiva glas? Det finns nämligen gott om dem. Om du använder progressiva glas vet du antagligen om de stämmer eller inte. Vi frågade våra optiker vilka som är de fem vanligaste frågorna de får om progressiva glas.  

Många älskar dem, särskilt vi som inte längre är 19. Progressiv funktion gör att du kan ha mer än en styrka i dina glasögon/linser. Det betyder kort sagt att du inte behöver hålla på och sätta på och ta av glasögonen, beroende på vad du gör under dagen. Men allt är inte positivt, eller? Vi bestämde oss för att låta en av våra optiker  titta närmare på fem vanliga (miss)uppfattningar.  

1. Det finns bara en sorts progressiva

Det här är en vanlig missuppfattning, eftersom progressiva glas och linser finns i många olika versioner. Principen är densamma, men dina behov avgör vilket progressivt glas som passar dig bäst. Man kan till exempel tänka sig att en busschaufför och en bibliotekarie troligtvis väljer olika typer.

Se de olika typerna av progressiva glas och linser hos Specsavers här

2. Progressiv slipning gör dig yr

De flesta människor anpassar sig snabbt till den progressiva slipningen. En del kan uppleva lätt yrsel till att börja med, till exempel när de snabbt går från att titta på avstånd till att läsa. Det gäller särskilt om det är första gången man använder progressiva glas. Det här går vanligtvis över efter några dagar, men om det inte gör det kan din optiker hjälpa dig. Om du väntar för länge med att undersöka ögonen och använder glas eller linser som är otillräckliga kan det ta längre tid att anpassa sig till ett nytt par som passar dig.

3. Progressiva glas och linser är jättedyra

Progressiva glas och linser är mer komplicerade än enkelslipade, så de är faktiskt oftast dyrare. Men du ska inte betala en förmögenhet, och alla progressiva glas och linser kostar inte lika mycket.

Läs även: Vad kostar progressiva glas och linser

4. Det går inte att få kontaktlinser som är progressiva

Det kan man. Ibland kallas de dock multifokala istället för bifokala eller progressiva. Men principen är densamma och dessa linser är ofta ett utmärkt alternativ till läsglasögon. Precis som progressiva glas kan det ta lite tid att vänja sig vid dem, men det finns alltid en variant som passar dig.

5. Progressiva är bara för gamla

Det är till största delen sant eftersom de flesta som använder progressiva glas är över 40. Det är då ögonen börjar behöva hjälp att fokusera på föremål som finns nära. Det kallas presbyopi och om du har det är du inte ensam. Alla människor kommer uppleva presbyopi, eftersom det orsakas av att ögonen blir äldre och det är därför inte kopplat till din normala syn när du tittar på föremål långt borta.

Så kort sagt, även om du redan använder en progressiv variant eller bara vill veta mer finns det gott om information om dessa glas och linser. Vill du veta mer? Läs gärna någon av våra andra artiklar.