Allt om progressiva glas

Klicka på flikarna för att läsa mer om vad progressiva glasögon kan göra för dig.

Vad är progressiva glas?

Progressiva glas är avsedda för dig som behöver glasögon med mer än en styrka och som vill kunna se bra på alla avstånd med ett och samma par glasögon. Den här typen av glas hjälper dig att växla fokus utan att anstränga ögonen.

De används vanligtvis av dig över 40 som behöver hjälp med att fokusera på saker på nära håll. När vi åldras blir det svårare för ögats lins att fokusera på korta avstånd, vilket är ett normalt tillstånd som kallas presbyopi (ålderssynthet).

Vi har ett stort urval av progressiva glas med ett större synfält för att se tydligt på långa, medellånga och korta avstånd, vilket innebär att de är lättare för ögat att vänja sig vid. Och eftersom alla våra progressiva glas tillverkas och tillpassas specifikt för varje kund, så kompromissar du aldrig med kvaliteten hos Specsavers.

Få svar på dina frågor

Vad är multifokala glas?

Ett multifokalt glas har flera slipningar/recept i ett och samma glas. Multifokala glas låter bäraren att använda samma glas vid olika aktiviteter, t ex bilkörning och bildskärmsarbete. Det finns flera olika typer av multifokala glas: bifokala, trifokala samt progressiva. Behovet av multifokala glas brukar komma runt 40 när linsen börjar stelna och man förlorar förmågan att ackommodera.

Vad är bifokala glas?

Denna typ av multifokala glas är slipade utifrån två olika recept, ett för seende på avstånd i övre delen av glaset och ett för närseendet i nedre delen av glaset. Med en synlig uppdelning dem emellan. Det finns olika typer av bifokala glas med olika form på läsdalen. Beroende på din synskärpa och livsstil kommer optikern välja den typ som lämpar sig bäst. 

Vad är progressiva glas?

Ett progressivt glas är ett multifokalt glas som korrigerar din syn för seende på långt respektive nära håll. Glaset har en gradvis övergång mellan slipningen för de olika avstånden, det finns ingen synlig gräns emellan de olika styrkorna. De ser ut som ett enkelslipat glas, hela glaset slipat utifrån samma recept. Vanligtvis är glaset slipat så att man ser på avstånd rakt fram i pupillens höjd och på nära håll i glasets nederkant. Det kan ta viss tid att vänja sig vid att bära progressiva glasögon om man tidigare använt enkelslipade glas.

Vad menas med progressiva glas?

Man kan säga att progressiva glasögon är som avståndsglasögon och läsglasögon i ett och litet till. Du har ett par glasögon som du ser klart med på både långt håll, nära håll och även på mellanavstånd. Glasen är slipade med styrkan för att se på långt håll upptill,  en del för mellanavstånd och styrkan för nära håll nedtill. Läs mer här om progressiva glas.