En bra syn är avgörande för ditt barns inlärning. Det är genom ögonen som de lär sig att sortera och kategorisera efter färg och form, stort och smått, många och få. Faktum är att 80 % av inlärningen sker genom synen under de första 12 åren av ditt barns liv.

Strax efter födseln undersöker en barnläkare ditt barns syn. Ett nyfött barns öga är bara 75 % så stort som en vuxens öga, och synen fortsätter att utvecklas under de första levnadsåren. Därför behövs fler undersökningar av ditt barns ögon för att upptäcka eventuella syn- och ögonproblem.

Syntester ingår som en del av barnets medicinska undersökningar under uppväxten, men de är inte lika grundliga som en omfattande synundersökning. Barn under 8 år behöver få sina ögon undersökta av en ögonläkare innan de kan få glasögon för att korrigera eventuella synproblem.

Problem med att se tydligt kan fördröja ditt barns utveckling – hur de lär sig, hur de känner sig och hur de leker. Därför är det mycket viktigt att vara proaktiv när det gäller ditt barns syn.

Tecken på dålig syn hos barn

Barn kanske inte vet om deras syn är dålig eller annorlunda. Men de kan ha dålig eller nedsatt syn om du märker att de:

01

Sitter för nära TV:n, datorn eller andra digitala skärmar

02

Gnuggar ögonen regelbundet

03

Är klumpiga och ofta snubblar eller stöter ihop med föremål

04

Kisar med ögonen

Bekväma och hållbara bågar för ditt barn

Våra bågar är speciellt utformade för att passa små ansikten och tåla lek och bus. Ta en titt på våra söta och färgglada bågar som ditt barn garanterat kommer att gilla.

Kontaktlinser för dig som är aktiv

För tonåringar kan kontaktlinser vara en praktisk lösning för en mer aktiv livsstil. Kontaktlinser finns idag i nästan alla typer av styrkor och är en bra lösning när du sportar eller sysslar med andra hobbies.

Få svar om barns syn

Kan barn bära kontaktlinser?

Vanligtvis anser man att barn bör vara tillräckligt gamla för att själva kunna hantera linser på egen hand, dvs ta ut och sätta i dem själva och rengöra dem, utan hjälp av vårdnadshavare, innan man låter dem bära linser. Kontaktlinser kan vara skadligt om man hanterar dem felaktigt. Små barn kan ibland bära kontaktlinser av medicinska skäl.