Synundersökning för kontaktlinser: 3 saker att tänka på

01

Din optiker utför en grundlig undersökning av dina ögon och din syn. De informerar om dina resultat och diskuterar med dig hur du har tänkt att använda dina kontaktlinser. Med hjälp av den här informationen kan de rekommendera dig de kontaktlinser som bäst passar din livsstil och dina behov. Du har också möjlighet att testa hur det känns att använda kontaktlinser.

02

Om du bestämmer dig för att kontaktlinser är rätt för dig kommer du ha ett uppföljningsbesök hos din optiker för att kontrollera eller justera dina kontaktlinsers passform och styrka, om det behövs.

03

Du kan köpa dina kontaktlinser i alla våra butiker. Du kan också teckna ett abonnemang på kontaktlinser, som bland annat inkluderar hemleverans och årliga undersökningar.

Få svar på dina frågor

Behöver jag göra, eller tänka på, något speciellt innan jag går igenom en synundersökning?

Allt du behöver göra är att tänka igenom om du upplever några förändringar sedan förra undersökningstillfället. Skriv gärna ner om det är något du kommer på eller undrar över inför synundersökningen. Ta med dina glasögon och/eller linser till besöket och anteckna namn på eventuella receptbelagda mediciner du tar.

Hur lång tid tar det att vänja sig vid kontaktlinser?

Det är olika från person till person, men för de flesta går det snabbt. Din optiker kommer ge dig ett schema för att gradvis öka tiden du ska bära linserna, med början några få timmar per dag. Du kommer att få lära dig hur du ska hantera och rengöra dina linser, om du inte använder endagslinser vilka slängs varje dag. God hygien och linsvård är avgörande för att vårda dina linser och ögon. Följ alltid de råd du får av din optiker och gå på regelbundna kontroller.

Är det säkert att bära kontaktlinser?

Dagens linser är mycket säkra. Att bära linser är säkert så länge de är förskrivna av en legitimerad optiker, användaren följer de råd hon/han fått, byter ut linserna enligt instruktionerna, går på regelbundna kontroller och kontaktar sin optiker om det uppstår problem. Ögat är mycket känsligt så det är av yttersta vikt att man håller en god hygien. Om du lider av hälsoproblem, till exempel allergier eller tar mediciner regelbundet, är det viktigt att du berättar detta för din optiker som kan ta ställning till hur detta kan påverka ditt linsbärande. Om du upplever problem med linserna, till exempel obehag, röda eller rinnande ögon, ska du ta ut linserna och vänta med att använda dem igen tills symtomen upphört. Om symtomen inte upphör eller förvärras ska du uppsöka din optiker så snart som möjligt.

Vad kostar en kontaktslinsundersökning?

En undersökning för kontaktlinser kostar 795 kr för dig som inte tidigare använt kontaktlinser. För dig som är van vid kontaktlinser kostar en kontaktslinskontroll 595 kr. Om du har vårt linsabonnemang ingår den årliga kontaktlinskontrollen i abonnemanget.