Lär dig grunderna
För att förstå de sjukdomar och tillstånd som kan påverka ögat krävs grundläggande kunskaper om ögats anatomi. Ta en titt på några av ögats olika delar och hur de påverkar synen.
Varje öga har sex huvudmuskler som gör att ögat kan röra sig i olika riktningar. Ögonmusklerna måste fungera korrekt för att kunna se klart och undvika dubbelseende.
Sklera är den fibrösa, vita delen av ögat. Det är det skyddande lagret, som huvudsakligen består av kollagen och elastiska fibrer, som omger hornhinnan.
Åderhinnan är ett tunt lager av blodkärl som finns mellan sklera och näthinnan. Den förser näthinnan med det blod som behövs för att hålla den frisk och fungerande.
Näthinnan bildar det innersta lagret i ögat. Den består av 10 lager och är den ljuskänsliga delen av ögat. Ett av lagren innehåller fotoreceptorerna, mer kända som stavar och tappar. Stavarna upptäcker rörelser och möjliggör svartvitt seende vilket gör att du kan se i svagt ljus. Tappar ansvarar för det centrala seendet, möjliggör färgseende och fungerar bäst i medelstarkt och starkt ljus.
Synnerven är en sensorisk nerv som utgör förbindelsen mellan hjärnan och ögat. När näthinnan stimuleras av ljuset i ögat överför synnerven informationen i form av impulser till hjärnan. Där bearbetas impulserna till bilder så att vi kan se.
Linsen är den del av ögat som ligger mellan hornhinnan och näthinnan. Den gör det möjligt för ögat att flytta fokus från ett föremål långt borta till ett föremål på nära håll. När ljuset kommer in i ögat bryter linsen ljuset och fokuserar det direkt på näthinnan för att skapa en skarp bild.
Hornhinnan är den genomskinliga och skyddande yttre delen av ögat. Den består av fem lager som låter ljuset komma in i ögat.
Pupillen är öppningen i mitten av iris och ligger bakom hornhinnan. Den gör det möjligt för ljuset att komma in i ögat så att det kan fokuseras på näthinnan för att påbörja synprocessen. Genom pupillen kan ögats insida ses med hjälp av specialutrustning. Eftersom den absorberar ljus ser pupillen svart ut.
Iris är den färgade delen av ditt öga som känns igen som din ögonfärg. Den styr hur mycket ljus som når näthinnan genom att göra pupillen större eller mindre.
För vissa kan pollenallergi orsaka att ögon, näsa, hals och bihålor blir irriterade och inflammerade vilket kan ge obehag och hindrar dig att njuta av varma, soliga dagar när pollenhalterna är höga.
Läs merDet kan se oroväckande ut, men det är vanligtvis ett tecken på ett lättbehandlat tillstånd som konjunktivit eller ögoninflammation.
Läs merEtt vanligt tillstånd som uppstår när ögonen inte producerar tillräckligt med tårar eller tårarna avdunstar för snabbt.
Läs merFörekommer om alltför många tårar produceras, ofta på grund av torrhet, eller om de inte kan dräneras ordentligt, vilket orsakar obehag och sämre synskärpa.
Läs mer