Vad är astigmatism?

Astigmatism är ett tillstånd där hornhinnan eller ögonlinsen är mer oval i stället för sfärisk. Avvikelsen i formen innebär att hornhinnan eller linsen sprider ljuset över ett område istället för en punkt på näthinnan, vilket gör att du ser suddigt på alla avstånd.

Symtom

Symtom på astigmatism är bland annat:

  • Huvudvärk
  • Du kisar för att se klart på alla avstånd
  • Du spänner eller blir trött i ögonen när du fokuserar på något under en längre tid

Få svar på dina frågor

Vad är toriska linser?

Toriska linser är kontaktlinser utvecklade för personer med astigmatism, i dagligt tal ofta kallat brytningsfel. Toriska linser kan, förutom astigmatism, även korrigera närsynthet och översynthet.

Astigmatism kan uppstå i tidig ålder, såväl som senare i livet och även fast det kan finnas många anledningar till varför man får det så är ärftlighet den vanligaste. Oavsett orsaken eller graden på din astigmatism behövs det någon form av synkorrigering.

Som med vanliga kontaktlinser ordineras toriska linser av din optiker, som gör en bedömning och kan hjälpa dig hitta vad som passar bäst för just dina behov och synfel.

Kan personer med astigmatism/brytningsfel använda endagslinser?

Ja. Flera linstillverkare producerar endagslinser som korrigerar astigmatism, s.k. toriska linser. Din optiker ger dig råd om vilka linser som finns att tillgå för just ditt behov.