Myopi (närsynthet)

Myopi är en vanlig orsak till suddig syn som drabbar cirka en tredjedel av befolkningen i Sverige. Ta reda på mer om hur detta tillstånd identifieras och behandlas nedan.

Vad är närsynthet?

Myopi, även känt som närsynthet eller kortsynthet, är ett tillstånd som gör att föremål på långt håll ser oskarpa ut.

Det finns studier som tyder på att fler och fler människor kommer behöva glasögon eller kontaktlinser för att korrigera närsynthet under de kommande åren.

Vad betyder det att vara närsynt? En person med närsynthet kan se saker på nära håll ganska tydligt, till exempel när de läser. Men för uppgifter som kräver att man ser på håll, som att köra bil eller titta på TV, är synen suddig. Detta är motsatsen till hypermetropi ‑ även känt som översynthet ‑ där människor ser tydligt på håll, men har svårt att se saker i närheten.

Vad orsakar närsynthet?

Närsynthet uppstår vanligtvis när ögat är för långt. När detta inträffar blir avståndet mellan hornhinnan (det klara fönstret längst fram i ögat) och näthinnan (den ljuskänsliga vävnaden längst bak i ögat) för stort. Det innebär att ljuset som kommer in i ögat fokuseras innan det når näthinnan, vilket orsakar dimsyn. Närsynthet kan också uppstå när hornhinnan (det klara höljet på framsidan av ögat) är alltför brant krökt.

Det finns forskning som tyder på att ögat, för att kompensera för oskärpan, kan förlängas för att försöka fånga upp de vilsna ljusstrålarna även på näthinnan. Detta kan leda till att ögat ändrar form, vilket kan öka närsyntheten över tid, särskilt hos barn när de växer.

Det finns en stor mängd forskning om vad som orsakar närsynthet, från formen på en persons hornhinna till linsens tjocklek inuti ögat. Forskning tyder på att ärftliga faktorer har störst inverkan. Det är mycket mer sannolikt att du utvecklar närsynthet om någon av dina föräldrar har det. Bilden av vem som kommer att utveckla närsynthet eller inte är dock oklar ‑ bara för att en av dina föräldrar är närsynt betyder det inte att du nödvändigtvis också kommer att bli det.

Forskning pågår också för att utforska miljöfaktorer som kan leda till detta tillstånd, t.ex. långvarigt närarbete och ökad skärmtid. Det rekommenderas därför att personer som arbetar mycket på nära håll tar regelbundna pauser för att slappna av i ögonen och titta på avstånd. För barn är detta särskilt viktigt. Där rekommenderas att barn tar en paus från närarbete (som att läsa eller använda en surfplatta eller mobiltelefon) på 20 sekunder var 20:e minut. Under dessa 20 sekunder tittar de på något långt borta. Utöver detta rekommenderas minst 2 timmars lek utomhus.

Symtom på närsynthet

Det vanligaste symtomet på närsynthet är att man har svårt att se saker på långt håll. Innan diagnosen ställs kan personer med närsynthet uppleva följande när de försöker fokusera på föremål långt borta:

  • Ansträngda ögon

  • Kisande

  • Huvudvärk (orsakad av ansträngda ögon och kisande)

Upplev det med egna ögon

Om du någonsin har undrat hur det är att vara närsynt kan vår synsimulator ge dig några svar. Flytta reglaget nedan för att se hur din syn kan se ut om du har närsynthet.

  • 0
  • ‑1
  • ‑2
  • ‑3
  • ‑4
  • ‑5
  • ‑6

Friskrivningsklausul: För råd och ytterligare information om närsynthet bör du rådfråga en ögonläkare. Denna synsimulator ska endast ses som information och utgör inte någon rådgivning. De bilder som presenteras är konstnärliga tolkningar av närsynthet som den upplevs utan glasögon eller kontaktlinser.

Synsimulatorn återges med tillstånd från CooperVision Inc. och dess dotterbolag.

Diagnostisering av myopi

Närsynthet upptäcks oftast vid en synundersökning, där man testar din syn och undersöker din ögonhälsa.

Under ditt besök kommer din optiker att fråga om din syn och om du upplever några symtom. Därefter utförs en rad olika tester för att kontrollera din syn och ögonhälsa, innan vi diskuterar olika behandlingsalternativ.

Komplikationer

De flesta fall av närsynthet är ganska lindriga och är enkla att behandla. Personer med hög närsynthet har dock en högre risk att utveckla andra ögonsjukdomar som t.ex:

  • Grå starr ‑ ett vanligt tillstånd som ger suddig eller grumlig syn.

  • Glaukom ‑ en ögonsjukdom som skadar synnerven och orsakar suddig syn.

  • Näthinneavlossning ‑ en allvarlig ögonsjukdom som kan påverka din syn och potentiellt leda till synförlust.

Behandling av närsynthet

Kan närsynthet botas?

Det finns inget botemedel mot närsynthet, men det kan enkelt korrigeras med hjälp av glasögon eller kontaktlinser med minuslinsstyrka, eller refraktiv kirurgi. Det innebär att linsen har en konkav form (böjd inåt), vilket bidrar till att förbättra ditt fokus ‑ ju längre bort från noll siffran är, desto mer korrigering behövs.

Tips för att hantera närsynthet

Om du är närsynt är glasögon eller kontaktlinser det bästa sättet underlätta din vardag.

Beroende på ditt recept kan det hända att du behöver använda glasögon eller kontaktlinser hela tiden, eller bara när du behöver dem för att se klart på avstånd, t.ex. när du kör bil eller tittar på film. Det är också ganska vanligt att det behövs olika korrigeringsnivåer för varje öga, så din optiker kan ge olika ordinationer för höger och vänster öga.

Du kan också genomgå en ögonlaseroperation för att korrigera din syn (detta behandlingsalternativ är endast lämpligt för vuxna, inte för barn). Din optiker kan hjälpa dig att välja rätt alternativ.

Regelbundna synundersökningar ‑ ungefär vartannat år ‑ hjälper dig också att hålla koll på ditt tillstånd och gör det möjligt för din optiker att övervaka din syn och se om din närsynthet förvärras eller om du håller på att utveckla några komplikationer.

Utöver ovanstående finns det flera andra förändringar du kan göra för att minska risken för att din närsynthet förvärras. Dessa inkluderar:

  • Begränsa din tid framför skärmar och andra närliggande uppgifter som t.ex. läsning. Om du tillbringar timmar med att stirra på digitala skärmar, som din dator, smartphone eller surfplatta, kan du försöka tillämpa 20‑20‑20‑regeln: var 20:e minut ska du ta en 20‑sekunders paus för att titta på något som är 6 m (20 tum) bort.

  • Se till att du inte håller böcker eller din telefon för nära ansiktet. Försök att hålla ett avstånde på ca 30 cm.

  • Tillbringa tid utomhus

  • Arbeta eller läs i väl upplysta miljöer

Närsynthet hos barn

Progressiv närsynthet inträffar när tillståndet snabbt förvärras. Detta påverkar särskilt små barn, så det är viktigt att påbörja behandling av deras närsynthet så snart som möjligt. Förutom de symtom som anges ovan kan barn med närsynthet uppleva eller visa tecken på följande:

  • Svårigheter att se på avstånd/hålla föremål nära ansiktet

  • Huvudvärk

  • Överdrivet blinkande

  • Trötthet och brist på koncentration

  • Klumpighet

  • Gnuggar ögonen

Om du är orolig för att ditt barn är närsynt är det bra att göra en synundersökning. Barn kan testas i alla åldrar, även om de inte kan läsa eller prata än.

Med äldre barn använder optikern den välkända bokstavstavlan, medan yngre barn får titta på bilder eller former. Optikern kan också bedöma hur över‑ eller närsynt ditt barn är genom att lysa in i ögat med hjälp av en teknik som kallas retinoskopi.

När det gäller behandling kan barn med närsynthet få sin syn korrigerad med vanliga glasögon eller kontaktlinser. Dessa linser ger klar central syn, men vissa perifera (icke‑centrala) ljusstrålar fokuseras bortom näthinnan, så att bilden på den delen av näthinnan blir suddig. Ditt barn kommer förmodligen att märka detta.

För barn som lider av tilltagande närsynthet rekommenderas en behandling som kallas "myopibehandling". Detta innebär att man använder specialiserade kontaktlinser, glasögonlinser eller ögondroppar som är utformade för att minimera utvecklingen av närsynthet tills barnet når vuxen ålder.

Vilken du väljer beror i hög grad på vad ditt barn föredrar och vilket alternativ som passar deras livsstil och vanor. Din ögonläkare eller optiker kommer att gå igenom alternativen med dig och hjälpa dig att välja det bästa för ditt barn.

Fler sätt att hantera ditt barns närsynthet

Här är några saker som du kan göra för att förhindra att ditt barn blir närsynt eller att närsyntheten utvecklas och förvärras:

  • Uppmuntra dem att vistas utomhus minst två timmar om dagen

  • Begränsa tiden de använder skärmar

  • Ta pauser från näraktiviteter, t.ex. att läsa böcker mycket nära ansiktet

  • Hjälp dem att få en god natts sömn

Sammanfattning

Närsynthet är ett vanligt synfel som drabbar många människor. De flesta med närsynthet upplever suddig syn och andra milda symtom som huvudvärk eller ansträngda ögon, men vissa kan senare utveckla andra ögonsjukdomar som glaukom.

Även om det inte finns något botemedel kan närsynthet lätt korrigeras hos vuxna och barn med hjälp av glasögon eller kontaktlinser. För barn med närsynthet finns det behandlingar som kan bromsa utvecklingen av närsyntheten.

Genom att undersöka dina ögon regelbundet kan du se till att du får rätt diagnos och råd för att ta hand om din syn. Om du eller dina barn upplever symtom på närsynthet eller andra ögonsjukdomar, kontakta din lokala optiker eller ögonläkare för att få en synundersökning.

FAQ

https://images.ctfassets.net/4p0pr2kd6ht8/5Ry7J7Tugb81pzoPVcgHTN/eb216e2f531a458dec83ae3c73bc3b6e/SE.jpg

Erik Ryderberg

Erik Ryderberg, MSc, Leg. Optiker och Klinisk chef

Erik är utbildad optiker och tog sin examen på Karolinska Institutet 1996. Han och senare även erhållit en Master examen i klinisk optometri från Salus Universitetet i Philadelphia, USA. Han har varit verksam inom det mesta i ögonbranschen, arbetat som praktiserande optiker i butik, drivit egna butiker i 10 år, arbetat i leverantörsledet med försäljning av glasögonglas och undersökningsutrustning till optikbutiker. Under 8 år arbetade han inom refraktiv kirurgi med synförbättrande operationer varav de sista 5 åren som klinisk kvalitétschef för en kedja av ögonkliniker.

Han arbetar idag som Head of Professional Advancement på Specsavers Sverige och är ansvarig för den kliniska utvecklingen och kvalitén på alla Specsavers kliniska tjänster.

Relaterade guider och artiklar

  • Vagel i ögat

    Misstänker du att du har fått en chalazion eller vagel i ögat? Båda tillstånden är lokala svullnader i ögonlocken som uppträder plötsligt.

    Läs mer
  • Pollenallergi

    Hösnuva, allergisk rinit, är en allergisk reaktion som kan orsaka irriterade och inflammerade ögon.

    Läs mer
  • Röda ögon

    Röda ögon kan vara ett tecken på irritation, inflammation, infektion eller allergi.

    Läs mer

Läs mer

  • Alla ögonåkommor

    Läs mer information om alla ögonsåkommor.

    Visa alla
  • Boka tid för synundersökning

    Boka en tid i din lokala Specsavers‑butik.

    Boka tid för synundersökn
  • Allt om synundersökningar

    Allt du behöver veta om att undersöka dina ögon.

    Läs mer