Vagel (Hordeolum)

Upptäck orsakerna till vagel, vanliga symtom och de bästa behandlingarna för att påskynda läkningen.

Vad är en vagel?

En vagel (latinskt namn: hordeolum) är en liten smärtsam knöl på ögonlockets inre eller yttre yta. Den orsakas vanligtvis av en bakteriell infektion i en av ögats talgkörtlar.

Stafylokocker är en vanlig bakterie som finns på huden och som i vissa fall kan föröka sig och ge upphov till en infektion. Bakterierna finns ofta i näsan och kan lätt överföras till ögat om någon gnuggar sig i näsan och sedan rör vid ögonen.

Olika typer av vaglar i ögonen

Det finns två typer av vaglar: yttre och inre:

  • Yttre: Detta är den vanligaste typen av vagel. Som namnet antyder uppträder dessa knölar längs kanten på utsidan av ögonlocket. Vaglar på ögonlocket försvinner i allmänhet av sig själva och läker efter några dagar, vilket innebär att de sällan kräver ytterligare behandling.

  • Inre: Dessa vaglar uppstår inuti eller under ögonlocket och är ofta mycket mer smärtsamma än en yttre vagel.

Vaglar kan ibland förväxlas med chalazion. Båda är svullnader på ögonlocket, men en chalazion är en slät bula som ofta inte gör ont och orsakas av en blockerad oljekörtel snarare än en infektion.

Vad orsakar en vagel?

Som nämnts ovan är det vanligtvis en typ av bakterie som kallas stafylokocker som orsakar vaglar i ögonen. Vem som helst kan få en vagel och många kommer att få en i ögat någon gång i livet. Vissa faktorer kan dock öka sannolikheten för att du ska drabbas:

  • Dålig hygien: genom att rengöra ögonlocken ordentligt förhindrar du ansamling av olja och bakterier.

  • Blefarit: en kronisk ögonsjukdom som orsakas av inflammation i ögonlocken

  • Kosmetika: att använda utgången eller förorenad ögonmakeup och/eller att inte ta bort sminket ordentligt

  • Hälsotillstånd: inklusive rosacea, eksem och diabetes

  • Immunbrist: det är mer troligt att vaglar uppstår när immunförsvaret är försvagat

Symtom på vaglar

Vaglar visar sig ofta som en liten knöl på insidan eller utsidan av ögonlocket och kan se ut som en vanlig kvissla. Nedan följer några symtom som du bör hålla utkik efter:

  • Ett rött, svullet ögonlock

  • Känsla av smärta eller ömhet, särskilt när du blinkar eller rör vid området (detta är ofta det första tecknet på att en vagel håller på att bildas).

  • Kliande ögon

  • En kliande eller grusig känsla i ögat (som om du har något i ögat)

  • Känslighet för ljus

  • Skorpa på ögonlocket

  • Ett gult eller vitt sekret/var

  • Vattniga ögon

Vanligtvis får du bara en vagel i ena ögat, men det är möjligt att få dem i båda ögonen såväl som fler än en i samma öga. Det kan se lite oroväckande ut, men det är mycket vanligt och oftast inget att oroa sig för.

Om du har rinnande, röda eller svullna ögon, men inte känner någon knöl, kan det vara konjunktivit eller blefarit. Om du har en knöl som inte gör ont kan du istället ha en chalazion.

Behandling av vaglar

Efter ett par veckor försvinner en vagel vanligtvis av sig själv. Under denna tid svullnar den vanligtvis upp och utvecklar ett vitt eller gult "huvud" (liknande en kvissla) som så småningom dräneras och försvinner.

För att påskynda processen finns det några saker du kan göra för att lindra några av dina symtom.

Hur man behandlar en vagel med huskurer

För att bli av med en vagel snabbare kan du använda en varm kompress. Det påskyndar bristningsprocessen, så att varet kan rinna bort och bölden läka. Ta en tvättlapp eller handduk och blötlägg den i varmt vatten. Håll den mot det drabbade ögat i cirka 10‑15 minuter och upprepa fyra till sex gånger om dagen.

Kom ihåg att hålla ögat stängt under den varma kompressen. Värmen gör att eventuellt var kommer upp till ytan, så att vätskan kan frigöras och läkningsprocessen kan börja.

Medicinsk behandling av vaglar

Om vageln inte försvinner av sig själv kan du behöva träffa en läkare som manuellt kan dränera varet med hjälp av lokalbedövning. Läkaren använder en nål för att skapa ett snitt som varet kan rinna ut igenom. Ibland kan vaglar återkomma, och i så fall kan du få en antibiotisk salva att smörja in det drabbade området med.

En vagel kan orsaka avsevärd smärta och obehag, beroende på storlek, placering och andra faktorer. Du kan ta ett receptfritt smärtstillande medel som paracetamol eller ibuprofen för att lindra dessa symtom, men se till att följa anvisningarna på etiketten.

Om du har följt dessa råd och fortfarande upplever att vageln inte försvinner, att det svullnar eller gör mer ont, eller att din syn påverkas, kontakta din lokala Specsavers‑butik där en optiker kan ge dig råd om vad du ska göra.

Riskfaktorer med vaglar

Det viktigaste att komma ihåg är att du aldrig ska försöka punktera vageln själv genom att trycka, klämma eller peta. Detta kan förvärra tillståndet eftersom det potentiellt kan sprida bakterierna i ögonlocket och orsaka andra ögonåkommor.

Du bör också undvika att försöka dra ut den drabbade ögonfransen själv. Om infektionen sprider sig till resten av ögonlocken kan det orsaka blefarit eller inflammation i dessa vävnader.

I allmänhet är vaglar inte smittsamma och sprids vanligtvis inte mellan människor. Men det är ändå en god idé att göra vad du kan för att minska risken för att sprida bakterieinfektionen till andra. Se till att ingen kommer i kontakt med något som du kan ha använt, t.ex. handdukar, örngott eller använda kompressionskuddar.

Hur man förebygger en vagel

Det är inte säkert att du helt kan undvika att få en vagel, särskilt om du har långvarig blefarit eller rosacea. Det finns dock några saker du kan göra för att minimera risken för att bakterier infekterar en ögonfransfollikel eller körtel.

  • Tvätta alltid ansiktet och ta bort ögonsmink innan du går och lägger dig. Använd en sminkborttagning för ögonen eller en ansiktsrengöring för att få bort alla spår av smink.

  • Du är kanske inte medveten om det, men smink har ett bäst före‑datum! Byt ut ditt ögonsmink enligt rekommendationerna på förpackningen och undvik att dela produkter med andra.

  • Håll ögonlocken och ögonfransarna rena, särskilt om du har lätt för att få vaglar.

  • Tvätta alltid händerna innan du sätter i dina kontaktlinser eller rör vid ögonen ‑ läs våra tips om kontaktlinshygien.

  • Dela inte handdukar eller tvättlappar med någon annan och använd en ny varje kväll.

FAQ

https://images.ctfassets.net/4p0pr2kd6ht8/5Ry7J7Tugb81pzoPVcgHTN/eb216e2f531a458dec83ae3c73bc3b6e/SE.jpg

Erik Ryderberg

Erik Ryderberg, MSc, Leg. Optiker och Klinisk chef

Erik är utbildad optiker och tog sin examen på Karolinska Institutet 1996. Han och senare även erhållit en Master examen i klinisk optometri från Salus Universitetet i Philadelphia, USA. Han har varit verksam inom det mesta i ögonbranschen, arbetat som praktiserande optiker i butik, drivit egna butiker i 10 år, arbetat i leverantörsledet med försäljning av glasögonglas och undersökningsutrustning till optikbutiker. Under 8 år arbetade han inom refraktiv kirurgi med synförbättrande operationer varav de sista 5 åren som klinisk kvalitétschef för en kedja av ögonkliniker.

Han arbetar idag som Head of Professional Advancement på Specsavers Sverige och är ansvarig för den kliniska utvecklingen och kvalitén på alla Specsavers kliniska tjänster.

Relaterade guider och artiklar

  • Pollenallergi

    Hösnuva, allergisk rinit, är en allergisk reaktion som kan orsaka irriterade och inflammerade ögon.

    Läs mer
  • Röda ögon

    Röda ögon kan vara ett tecken på irritation, inflammation, infektion eller allergi.

    Läs mer
  • Konjunktivit

    Konjunktivit uppstår när hinnan som omger ögonlocket och ögongloben blir infekterad eller inflammerad.

    Läs mer

Läs mer

  • Alla ögonåkommor

    Läs mer information om alla ögonsåkommor.

    Visa alla
  • Boka tid för synundersökning

    Boka en tid i din lokala Specsavers‑butik.

    Boka tid för synundersökn
  • Allt om synundersökningar

    Allt du behöver veta om att undersöka dina ögon.

    Läs mer