Många som använder progressiva glasögon tycker att det är svårt att läsa på mobiltelefonen. Varför är det så?

Med ett par progressiva glasögon behöver du inte krångla med flera olika glasögon när du vill se på långt eller nära håll. Det är ju självklart praktiskt. Men i dagens moderna samhälle står vi inför ytterligare en utmaning: mobiltelefonen.

Visste du att vi scrollar runt två kilometer om dagen på våra mobiltelefoner? Jo, det är sant. Vissa kan tycka att det är lite oroande. Två kilometer om dagen är mycket. Men oavsett om du tycker det är mycket eller inte, så är en sak säker – det är en stor utmaning för dina ögon. Avståndet från dina ögon till telefonen är ett helt annat än när du läser en bok. Och det är inte heller samma avstånd som när du tittar på en datorskärm. Så, vilket avstånd är det då? Jo, någonstans mitt emellan. Låt oss förklara.

Läsning på mobiltelefoner fungerar på ett annat sätt

Våra ögon utsätts för en helt annan typ av påfrestning när vi läser på en mobiltelefon. Till att börja med håller vi mobiltelefonen närmare våra ögon och ljuset från skärmen bländar dig på ett annat sätt än om du läser från ett papper som lyses upp av en lampa. Dessutom är bokstäverna mindre vilket innebär att ögonen måste fokusera mer när du läser på en mobilskärm.

Så den snabbaste lösningen för närsynta personer är att ta av glasögonen, titta på sin mobiltelefon och sedan sätta på sig glasögonen igen.

Om du gör detta 50–60 gånger per dag kan det bli ganska jobbigt. Ofta brukar närsynta personer öka storleken på bokstäverna så mycket som möjligt, vilket innebär att de måste scrolla ännu mer. Långsynta personer har motsatt problem och måste i stället hålla mobiltelefonen längre ifrån sig – du kanske känner igen känslan av att ”armarna inte räcker till”.

Konstant växlande av fokus

Vi måste hela tiden växla fokus när vi tittar på mobiltelefonen och sedan går tillbaka till boken eller tv:n. Allt detta växlande mellan olika enheter gör att våra ögon ansträngs mer, vilket kan leda till digital ögonbelastning med olika symtom som huvudvärk, ömma eller trötta ögon, torra ögon och suddig syn. Men digitala skärmar utgör en stor del av våra liv idag, vare sig vi gillar det eller inte. Så vad kan vi göra för att förhindra digital ögonbelastning?

Ta en titt på Specsavers progressiva glas SuperDigital här

Vanliga progressiva glas är inte anpassade för detta

Den goda nyheten är att den här utmaningen har en lösning. Den senaste utvecklingen inom progressiva glas hanterar nämligen just denna utmaning. Som du kanske känner till har progressiva glas olika styrkor för olika avstånd. Nära håll, mellanavstånd och långt håll. Till skillnad från traditionella progressiva glas har progressiva glas med digital zon en anpassad närzon eftersom vi håller våra telefoner både närmare ögonen och i en annan vinkel. Progressiva glas med digital zon gör helt enkelt det (digitala) vardagslivet lite enklare.