Undvik dessa misstag när du köper solglasögon

De flesta tänker mest på stil och utseende när de väljer solglasögon. Men det viktigaste är faktiskt att tänka på att skydda dina ögon från skadliga UV-strålar. Vad ska du tänka på när du väljer solglasögon? Läs vår lista här nedan för att undvika de vanligaste misstagen.

Att köpa solglasögon som inte ger tillräckligt skydd

Solljus innehåller många olika typer av strålar, bland annat osynliga strålar som kallas ultravioletta strålar (UV-strålar). Även om små mängder solljus kan vara bra för kropp och hälsa, så kan frekvent exponering av UV-strålning skada din syn – särskilt om du inte skyddar dina ögon på rätt sätt. Du bör skydda dina ögon så mycket som möjligt från skadlig UV-strålning.

Ha alltid ett par solglasögon av bra kvalitet och med rätt skydd nära till hands.

Att köpa solglasögon utan certifiering

Ett färgat glas innebär inte automatiskt att glasögonen har det UV-skydd du behöver. Tyvärr är det många som tror att det är så. Visst kan du hitta billiga solglasögon med UV-skydd, men du måste försäkra dig om att de har det 100%-iga UVA- och UVB-skydd som du behöver.  Du kan se om solglasögonen har UV-skydd genom att kontrollera om bågen är CE- eller UV400-märkt. CE-märkningen visar att solglasögonen uppfyller EU:s hälso-, säkerhets- och miljöstandarder och ger ett bra UV-skydd för dina ögon. Hos oss på Specsavers har alla våra solglasögon självklart 100% UV-skydd.

Redo för nya solglasögon?

Se våra aktuella erbjudanden

Se mer

Att köpa solglasögon utan hänsyn till dina behov

Det är lätt att glömma att du ska tänka på din livsstil när du köper solglasögon eller glasögon i största allmänhet. Olika glas passar till olika situationer och ska därför ha olika ytbehandlingar eller andra egenskaper för att fungera på bästa sätt för dig och din livsstil. Om du till exempel kör mycket bil så behöver du en annan typ av glas än om du arbetar utomhus större delen av dagen. Om du köper glasögon som passar din livsstil är chansen större att du blir riktigt nöjd med ditt köp.