Hitta rätt glas för dig

Vilken typ av glasögonglas du bör välja beror till stor del på dina synbehov. Klicka på flikarna nedan och ta reda på mer om de olika typerna av glas.

Olika typer av enkelslipade glas

Standard

Enkelslipade standardglas index 1.5 med repskyddsbehandling ingår alltid i priset när du köper glasögon hos oss.

Lifestyle - SuperDrive SV

Få skarpare syn och bättre hållbarhet med våra mest avancerade enkelslipade glas.

Läs mer

Lifestyle - SuperDigital Boost

Premiumanpassade enkelslipade glas för dig som är ung och har en digital livsstil.

Läs mer

Få svar på frågor om enkelslipade glas

Vad menas med enkelslipade glas?

Enkelslipade glas har samma styrka över hela glaset. Denna typ av glas används t ex av personer som enbart behöver glasögon när de kör bil, eller läser. I vissa fall kan en persons ögon behöva samma recept, styrka på glasets slipning, för att kunna fokusera på både nära och långt håll och kan därför använda ett enkelslipat glas för all slags aktiviteter.

Hur fungerar glasögon för närsynta respektive översynta?

Närsynthet, även kallat myopi, är effekten av att ögongloben är för lång vilket leder till att fokus hamnar framför näthinnan istället för på näthinnan. Detta påverkar synen på det sätt att du ser saker på nära håll klart och tydligt medan objekt längre bort blir suddiga. Hur suddigt du ser på längre avstånd avgörs av vilken grad av närsynthet du har. För att korrigera detta finns både glasögon och kontaktlinser. Med hjälp av konkava (inåtbuktade) glas på glasögonen bryts ljusstrålarna på glaset i en vinkel utåt, vilket justerar fokus till att hamna på näthinnan och ger ett tydligt seende.

Översynthet, motsatsen till närsynthet och även kallat hyperopi, är effekten av att ögongloben är för kort. Detta leder till att fokus hamnar bakom näthinnan istället för på – eller framför som i fallet för närsynthet. Till skillnad från närsynthet påverkar detta synen med motsatt effekt genom att du ser saker tydligt på längre avstånd, men kan ha svårt att se objekt precis framför dig. Glasögon för översynthet använder sig av konvexa (utåtbuktade) glas för att bryta ljusstrålarna på glaset i en vinkel inåt, vilket ger effekten av att saker på närmare håll blir tydligare när fokus tillbaka till näthinnan.