Allt om enkelslipade glas

Klicka på flikarna nedan och ta reda vad enkelslipade glas kan göra för dig.

Vad är enkelslipade glas?

Som namnet antyder har enkelslipade glas bara en styrka som täcker hela glaset. De används vanligtvis av dig som bara kan se tydligt på nära håll (närsynthet) eller på långt håll (översynthet).

Alla våra enkelslipade glas går att välja i vårt 2för1-erbjudande, där du får ett andra par på köpet när du köper båge från 795 kr. Du betalar för båge, glas och tillval i första paret. Ta en titt på våra specialerbjudanden och kampanjer för mer information.

Få svar på dina frågor

Vad menas med enkelslipade glas?

Enkelslipade glas har samma styrka över hela glaset. Denna typ av glas används t ex av personer som enbart behöver glasögon när de kör bil, eller läser. I vissa fall kan en persons ögon behöva samma recept = styrka på glasets slipning, för att kunna fokusera på både nära och långt håll och kan då använda ett enkelslipat glas för all slags aktiviteter.

Hur fungerar glasögon för närsynta respektive översynta?

Närsynthet, även kallat myopi, är effekten av att ögongloben är för lång vilket leder till att det fokuserade seendet hamnar framför näthinnan istället för på näthinnan. Detta påverkar synen på det sätt att du ser saker på nära håll klart och tydligt medan objekt längre bort kan bli suddiga. Hur suddigt du ser på längre avstånd avgörs av vilken grad av närsynthet du har. För att korrigera detta finns både glasögon och kontaktlinser. Med hjälp av konkava (inåtbuktade) glas på glasögonen bryts ljusstrålarna mot glaset i en vinkel utåt, vilket justerar det fokuserade seendet tillbaka till näthinnan.

Översynthet, motsatsen till närsynthet och även kallat hyperopi, är effekten av att ögongloben är för kort. Detta leder till att det fokuserade seendet hamnar bakom näthinnan istället för på – eller framför som i fallet för närsynthet. Till skillnad från närsynthet påverkar detta synen med motsatt effekt genom att du ser saker tydligt på längre avstånd, men kan ha svårt att se objekt precis framför dig, eller kan bli trött i ögonen vid seende på nära håll. Glasögon för översynthet använder sig av konvexa (utåtbuktade) glas för att bryta ljusstrålarna på glaset i en vinkel inåt, vilket ger effekten av att saker på närmare håll blir tydligare när det fokuserade seendet justeras tillbaka till näthinnan.