Ditt synundersökningsrecept

Hur du tolkar ditt recept

Under synundersökningen gör optikern olika flera tester. Dessa leder fram till ett recept med värden på den korrigering du behöver för just din syn, så att du skall få en bekvämt seende. 
Så vad betyder då dessa siffror? Nedan ser du en förklaring.

Recept från synundersökning

Sfär
A + i rutan visar att du är hyperop, eller översynt som det också kallas, vilket betyder att dina ögon ansträngs för att hålla en bra synskärpa. Det är inte ovanligt med besvär av trötthet, huvudvärk och otydlig synskärpa vid närarbete. Vid större översynthet förekommer även otydlig synskärpa vid avståndsseende.
A – i rutan visar att du är myop, eller närsynt som det också kallas, vilket betyder att du har svårt att se saker skarpt på avstånd. Ju högre siffra, desto otydligare är synskärpan på avstånd. Detta kan påverka vilken båge och vilket glas som är lämpligt för dig.

Cylinder
Mängden av astigmatism, eller brytningsfel som det ibland kallas i folkmun, anges i denna ruta och orsakas av att hornhinnan och/eller ögats lins har en oregelbunden form. Lägre grader av astigmatism korrigeras inte alltid, medans större grader bör korrigeras för att få bra synskärpa. Även här är det inte ovanligt med symtom så som huvudvärk och trötthet i ögonen.

Axel
Riktningen för astigmatism, mätt i grader. 
Gradtalet är inte relaterat till hur bra du kan se utan det benämner åt vilket håll din eventuella astigmatism ligger. "

Prisma
Antyder att en skelning förekommer, dold eller synlig, där ögonen inte jobbar som ett par eller att ögonen måste ansträngas för att hålla ögonaxlarna parallella.  
Prismaglas hjälper till att förhindra dubbelseende, huvudvärk eller i vissa fall för att underlätta vid läsning. 

Bas
Riktningen för prisma.
Enheten är inte relaterat till hur bra du kan se utan det benämner åt vilket håll din eventuella skelning korrigeras.

Addition
Om du har behov av glasögon för nära håll finner du styrkan på hur stort ditt lästillägg är här. 

Har du fler frågor? Läs mer på "Fråga optikern" här på hemsidan.