Dags för nya glasögon? Så här vet du

De flesta av oss funderar aldrig riktigt över vår syn om inte något förändras.

Vi fattar, det är full fart i livet. Det kan dock vara bra att minnas att dina ögon faktiskt kan säga väldigt mycket om din allmänna hälsa. Det är också viktigt att tänka på att gamla recept kan ge ansträngda ögon och huvudvärk. Hur vet man då när det är dags för nya glasögon? Det ska vi ta reda på.

Vi rekommenderar en synundersökning vartannat år

Ja, vartannat år. Det kanske låter mycket, särskilt om du inte upplever att din syn har förändrats särskilt mycket, men det är viktigt att undersöka ögonen vartannat år för att se till att du kan ha friska och nöjda ögon så länge som möjligt. Glöm heller inte att ju längre du väntar och ju längre du använder ”fel” glasögon, desto svårare blir det att vänja sig vid nya.

Det kan leda till huvudvärk och trötthet. Ögonen kan även visa tecken på större problem med den allmänna hälsan, till exempel diabetes och högt blodtryck. Symptomen på dessa tillstånd är inte alltid uppenbara, så regelbundna synundersökningar är en viktig del i att upprätthålla din allmänna hälsa. Så boka in en synundersökning. 

Dags för nya glasögon?

Se Specsavers sortiment med progressiva glas och linser av hög kvalitet här 

Läs mer

Har dina behov förändrats?

Det kan hända mycket på två år. Du kanske tillbringar mer tid framför skärmar, eller så har du bytt jobb och behöver pendla längre till jobbet så att du måste köra mer. En massa faktorer, oavsett hur stora eller små de är, påverkar både din syn och andra delar av ditt liv. Du kanske behöver ett digitalt optimerat glas om du har svårt att läsa på dina digitala enheter. Om du redan använder progressiva glas kan du behöva justera dem efter dina nya behov. Enkelt uttryckt kan nya glasögon hjälpa dig att få ut det mesta av ditt liv.

Vanliga symptom att hålla koll på

Vilka symptom ska man då hålla utkik efter? Bra fråga. Vi har sammanställt en del information om olika symptom som kan hjälpa dig på vägen. Det är bra om du vet hur god ögonhälsa känns, så att om ögon känns annorlunda vet du vad du ska hålla utkik efter, vad du kan göra och när du ska söka hjälp. Några av de vanligaste symptomen är huvudvärk, torra ögon och trötthet. Du kan också märka att du har svårt att upptäcka saker i en del av synfältet eller att du har svårt att koncentrera dig. Om du upplever något av dessa symtom kan det vara dags för nya glasögon. Kom ihåg att synen på långt avstånd och vid läsning inte alltid ”följer varandra”, så om den ena är bra men inte den andra finns det ingen anledning att vänta med en synundersökning.