Kliande ögon

Kliande ögon beror ofta på en allergi eller torra ögon. Den vanligaste orsaken till kliande ögon är hösnuva, en allergi som påverkar näsa och ögon. Hösnuva är en reaktion på pollen från gräs, örter och träd, som sprids runt med vinden.

Vad orsakar ögonallergi?

En allergisk reaktion i ögonen är kroppens försvarsmekanism när externa ämnen, allergener, så som pollen, kvalster eller andra ämnen irriterar ögonen. Det kan orsaka en allergisk reaktion. Det är menat som kroppens försvarsmekanism för att hjälpa, men det kan orsaka en överreaktion i immunsystemet. När det händer, så ökar din kropp produktionen av histaminer. Det är detta ämne som orsakar kliande och röda ögon.

Symtom på ögonallergi

Hur en allergi känns är individuellt och det kan vara svårt att beskriva för andra. Även om det är en naturlig reaktion som många människor upplever, så undersöks inte alla för allergier.

Allergiska symptom påminner om en vanlig förkylning:

  • Röda ögon, irriterande och kliande ögon
  • Rinnande ögon
  • Täppt och irriterad näsa, rinnsnuva
  • Upprepande nysningar
  • Huvudvärk
  • Trötthet eller koncentrationssvårigheter

Symtomen kan vara åldersrelaterade och många upplever att de blir lindrigare med åren. 

itchy-eyes-800x600-mid-column.jpg

Är kliande ögon farligt?

Det korta svaret är att kliande ögon inte är farligt. Vissa personer lider av en en irriterande allergi, t.ex. kontaktlinsallergi eller allergisk reaktion på ögonen i kombination med eksem. Sällsynta former av allergi kan skada hornhinnan. Om du lider av kliande ögon, röda ögon eller ögonirritation under en längre tid, bör du kontakta en optiker eller läkare.

Behandling av kliande ögon

Om du lider av kliande ögon som orsakats av hösnuva, är det viktigt att begränsa exponeringen mot allergenet. Håll dörrar och fönster stängda, tvätta dina kläder och sängkläder regelbundet och undvik områden där det finns mycket pollen. Om det inte är tillräckligt, så finns det olika typer av ögondroppar (antihistaminer), som hämmar produktionen och effekten av histaminer. Antihistaminer finns även tillgängliga i tablettform. Om du upplever några av ovanstående symtom, kontakta en läkare, eller hitta din lokala optiker här.