Visste du att...?

Alla Specsavers butiker finns till hands för att hjälpa dig att svara på dina frågor om ögonhälsa

Vilken hjälp finns att få?

De allergiska symtomen uppstår när pollenkorn fastnar i näsans och ögonens slemhinnor. Du kan lindra symptomen för pollenallergi med antihistamin, nässprayer och ögondroppar. Om du använder kontaktlinser så försök använda linsvänliga ögondroppar (engångspipetter utan konserveringsmedel), fråga efter endagslinser eller använd glasögon om dina ögon känns obekväma. 

Du bör duscha och byta kläder efter att du har varit ute och undvika att hänga och torka dina kläder utomhus. Glöm inte att ha koll på din allergi och på pollenhalterna så att du kan vidta försiktighetsåtgärder och undvika att vara utomhus mycket på dagar då halterna är för höga. 

Tätt åtsittande solglasögon hjälper till att förhindra att pollen kommer in i ögonen. Symptom som vanligtvis är förknippade med allergier kan också vara tecken på andra allvarligare sjukdomar. 

Röda ögon, skavningskänsla och smärta i ögonen kan bero på en ögoninfektion eller konjunktivit. Det kan också vara tecken på irit (regnbågshinneinflammation), vilket kan leda till allvarliga komplikationer som grå- och grön starr. 

Så om symptomen blir värre eller fortsätter över tid, boka en tid hos oss så hjälper vi dig.

Våra optiker kan ge dig råd om rätt vård.

Linser och allergi – 5 tips från optikern

För dig med linser kommer här också fem tips på hur du kan klara årets pollensäsong lite bättre.

1. Rengör linserna noga

Under pollensäsongen bör du som allergiker rengöra dina linser extra noga. Pollenkornen kan fastna på linserna, men rengör du dem ordentligt varje dag kan du på så sätt undvika onödig irritation i ögonen.

2. Byt till endagslinser om du har mycket besvär

Byt gärna till endagslinser under den säsong din allergi är som värst. Halten slem och proteiner i tårvätskan ökar när luften är full av pollen, och det i sin tur förkortar livslängden på linserna. Pollenkornens allergener fastnar som sagt också lätt i linserna. Lösningen för att alltid ha fräscha linser är att byta oftare, gärna varje dag. Många allergiska linsbärare märker en markant förbättring med engångslinser.

3. Välj allergimedicin utan konserveringsmedel

Du som använder linser bör försöka välja allergimedicin utan konserveringsmedel. Risken är annars att konserveringsmedlet fastnar på linserna och orsakar ännu värre irritation. Endospipetter med ögondroppar brukar vara ett bra alternativ.

4. Välj glasögon när det är som värst

Har du det riktigt besvärligt med röda, svullna och irriterade ögon? Låt då ögonen vila från linserna någon dag, och använd glasögon i stället.

5. Ta hand om dina ögon

Pollensäsongen innebär en extra påfrestning för dina ögon. Upplever du rodnad, skav eller varbildning i ögonen bör du rådgöra med din kontaktlinsoptiker. Samma sak om du plötsligt ser sämre - ta ut dina linser och kontakta din optiker för kontroll.