Pollenallergi

Hösnuva, allergisk rinit, är en allergisk reaktion som kan orsaka irriterade och inflammerade ögon.

Hur påverkar pollenallergi synen?

Pollensäsongen kan vara en tuff tid på året för pollenallergiker. Exponering för pollen kan leda till irritation och inflammation i ögon, näsa, hals och bihålor. När pollenhalterna är som högst kan detta påverka livskvaliteten för dig med pollenallergi.

Symtom

Symtom på pollenallergi kan vara:

 • Frekventa nysningar

 • Täppt eller rinnande näsa

 • Röda, kliande, rinnande ögon 

 • Kliande näsa, öron och hals

Symtom relaterade till allergier kan också vara tecken på andra allvarligare ögonsjukdomar. Därför är det viktigt att kontakta en läkare om symtomen förvärras eller kvarstår.

Vanliga orsaker

Pollenallergi är en form av överkänslighet där immunsystemet reagerar negativt på annars ofarliga ämnen som pollen, djurhår eller dammkvalster.

Behandling

Det finns inget botemedel mot pollenallergi, men du kan minska dina symtom med vaccination eller receptfria läkemedel i form av antihistaminer, nässpray och ögondroppar. 

Det är en bra idé att vara uppmärksam på pollennivåerna under året så att du kan vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder. Du kan också bära tätsittande glasögon eller solglasögon, för att minska ögonens exponering för pollen.
 
Om du vanligtvis använder kontaktlinser kan du få problem med suddig syn och obehag om du har pollenallergi. Du kanske vill prova kontaktlinsvänliga ögondroppar, endagslinser eller glasögon när dina ögon påverkas av allergier.

Nästa steg

Vi vill hjälpa dig att se klart och hålla dina ögon friska så länge som möjligt. Om vi upptäcker tecken på ögonsjukdomar under din synundersökning med kontroll av ögonhälsan kan vi remittera dig till ögonläkare.

Lär dig mer om syn

 • Glaukom

  Glaukom är en grupp ögonsjukdomar som skadar synnerven, den nerv som förbinder ögat med hjärnan.

  Läs mer
 • Makuladegeneration (AMD)

  Åldersrelaterad makuladegeneration (AMD) är ett tillstånd som påverkar synskärpan i ditt centrala synfält.

  Läs mer
 • Boka en synundersökning

  Vid en synundersökning hos Specsavers ingår en kontroll av din ögonhälsa.

  Läs mer