Vad är makuladegeneration (AMD)?

Makuladegeneration är ett tillstånd där den del av näthinnan som kallas makula förlorar förmågan att upptäcka ljus på rätt sätt. Detta försämrar din syn, särskilt när det gäller aktiviteter som kräver uppmärksamhet på detaljer, som att läsa och skriva. Det kan utvecklas med åldern och är särskilt vanligt hos personer över 60 år.

Symtom

Makuladegeneration utvecklas över tid och förekommer ofta i båda ögonen, även om varje öga kan påverkas olika mycket och vid olika tillfällen. Det kanske inte märks i ett tidigt skede, men symtomen kan skilja sig åt beroende på vilken typ av makuladegeneration du har.

Torr AMD

Torr AMD är den vanligaste typen av makuladegeneration. Den orsakas av en gradvis försämring av de ljuskänsliga cellerna i makula under ett antal år. 

Det kan påverka din förmåga att se detaljer när du läser, använder datorn, tittar på tv, kör bil och andra dagliga aktiviteter. I de tidiga stadierna av torr AMD kan du ha få eller inga symtom. Men när det fortskrider kan det uppstå blinda fläckar i din centrala syn.

Våt AMD 

Vid våt AMD försämras din centrala syn plötsligt och dramatiskt, oftast på ett öga i taget. Våt AMD utvecklas vanligtvis hos personer som redan har torr AMD. Den orsakas av en tillväxt av blodkärl under makula, som kan läcka eller bilda ärr. Det är mycket viktigt att kontakta din ögonläkare eller läkare så snart som möjligt om du upplever ovanliga symtom, till exempel att raka linjer ser vågiga ut eller suddig syn.