Ryckningar i ögonen

De flesta känner igen känslan av att det rycker i ögonen. Det är mycket vanligt och kan hända vem som helst när som helst och kommer och går oftast bort av sig självt.

Vad är ryckningar i ögonen?

Ögonryckningar (medicinskt kallade blefarospasmer) är ofrivilliga rörelser i ögonlocken. Ögonryckningar är vanligtvis ofarliga och går snabbt över, men symtomen kan variera från mjuka rörelser till mer ihållande ryckningar.

Olika typer av ögonryckningar

Det finns tre typer av ögonryckningar. Dessa inkluderar:

  • Myokymi: Det här är den vanligaste typen av ögonryckningar och drabbar nästan alla någon gång i livet. Ryckningarna kan vara allt från milda till markanta, men de upphör normalt av sig själva efter några minuter.

  • Godartad essentiell blefarospasm (BEB): Detta är en allvarligare form som börjar milt men kan eskalera och orsaka betydande blinkningar som stör din förmåga att utföra vardagliga uppgifter.

  • Hemifacial spasm: Detta är en form av neuromuskulär sjukdom. Vid detta tillstånd får du sammandragningar på ena sidan av ansiktet, inklusive ögat, på grund av att ansiktsnerven är irriterad.

Orsaker till ryckningar i ögonen

Enstaka ryckningar i ögonlocken är vanligtvis inget att oroa sig för, men om det blir ett ihållande eller återkommande problem kan det finnas några orsaker till det. Det finns flera faktorer som kan orsaka eller förvärra tillståndet.

Orsaker kopplade till livsstil

Ryckningar i ögonlocken kan uppstå när som helst i livet, utan någon uppenbar anledning. Men det finns några livsstilsrelaterade faktorer som kan utlösa eller förvärra spasmerna, bland annat

  • Brist på sömn eller trötthet: Långa perioder med dålig eller otillräcklig sömn kan störa kroppens naturliga återhämtningsprocess, vilket kan påverka ögonmusklerna.

  • Uttorkning: Om du inte dricker tillräckligt med vatten kan det påverka balansen av elektrolyter i kroppen, vilket kan leda till muskelspasmer, även i ögonlocken.

  • Stress eller oro: När du är stressad kan höga kortisonnivåer påverka din kropp och få ögat att rycka till.

  • Ansträngda ögon: Långvarig skärmtid eller att fokusera på en uppgift under lång tid, t.ex. att läsa en bok, kan leda till ansträngda ögon och ryckningar.

  • Irritation i ögonen: Allergier, t.ex. hösnuva, eller exponering för rök och vind kan irritera ögonen.

  • För mycket koffein eller alkohol: Stimulantia som koffein och alkohol kan överstimulera nervsystemet, vilket kan utlösa muskelspasmer i ögonlocken.

  • Biverkningar av vissa mediciner: Vissa läkemedel och mediciner har ögonryckningar som en vanlig biverkning.

  • Skärmarbete under långa perioder: Detta kan leda till ett tillstånd som kallas datorrelaterad ögontrötthet, vars symtom kan inkludera ögonryckningar.

  • Ögonskada: Trauma mot ögat eller ögonlocket kan leda till ryckningar.

Ögonryckningar orsakade av en sjukdom eller ett tillstånd

Det finns också vissa nerv‑ och hjärnstörningar som kan orsaka okontrollerbara blinkningar eller ögonrörelser, men det är inte särskilt vanligt.

Även om ditt öga rycker mycket är det dock osannolikt att du lider av något av dessa tillstånd utan att uppleva andra symtom.

Vi rekommenderar att du kontaktar en läkare om du är orolig för att ditt öga rycker.

Symtom på ögonryckningar

Hur känns ögonryckningar?

Ögonryckningar upplevs som en flimrande, pulserande eller mild ryckning i ögonlocket. Känslan kan variera från knappt märkbar till måttligt irriterande. Ögonryckningar kan vara repetitiva och inträffa med några sekunders mellanrum under ett par minuter.

För många människor kan det vara så att ryckningarna försvinner utan att man egentligen märker det. Men det kan också komma och gå i flera dagar i upp till två veckor. I de flesta fall är ögonlocksryckningar ofarliga och bör inte kräva läkarvård ‑ ryckningen bör försvinna när man har avlägsnat grundorsaken, som uttorkning.

Men ögonryckningar kan också vara en indikation på en vanlig ögonsjukdom som till exempel:

  • Blefarit (ögonlocksinflammation)

  • Torra ögon‑syndrom

  • Konjunktivit (ögoninflammation)

Om du har ytterligare symtom vid sidan av ögonryckningarna, t.ex. smärta eller inflammation, bör du tala med en ögonspecialist för att behandla det underliggande tillståndet.

Hur man behandlar ryckningar i ögonen

Även om detta tillstånd ofta går över av sig självt kan det vara befriande att förstå hur man kan lindra symtomen. Här är några råd om hur du kan få ett ryckande öga att sluta rycka:

Huskurer och egenvård

Behandling är vanligtvis inte nödvändig för ögonryckningar, eftersom de vanligtvis försvinner av sig själva efter en kort stund. Det finns dock några åtgärder som du kan vidta för att lindra symtomen om de inte försvinner.

  • Lägg en varm kompress på det drabbade ögat för att försöka få musklerna att slappna av.

  • Överväg receptfria behandlingar, t.ex. ögondroppar, för att behandla underliggande tillstånd som torra ögon.

  • Håll dig hydrerad och få mycket sömn eftersom uttorkning och trötthet kan göra spasmerna värre.

OCT‑skanningar

Läs mer om våra OCT‑undersökningar (optisk koherenstomografi).

Komplikationer vid ögonryckningar

Även om det är sällsynt kan ihållande ögonryckningar vara ett tecken på ett allvarligare tillstånd, till exempel en neurologisk störning. I sådana fall bör du övervaka dina symtom och söka professionell rådgivning från en läkare om de förvärras.

Ett ryckande öga kan också vara en indikation på en annan vanlig ögonsjukdom, t.ex. blefarit, som kan förvärras om den inte behandlas. Vi rekommenderar att du kommer in till oss om du känner dig orolig.

När bör jag oroa mig för att mitt öga rycker?

Du bör söka läkare om ditt öga fortsätter att rycka under längre perioder, om det händer oftare eller om spasmerna sprider sig till andra delar av ansiktet. Du bör också hålla utkik efter andra symtom som t.ex:

  • Ryckningar som avsevärt påverkar din livskvalitet eller förmåga att utföra vardagliga uppgifter.

  • Ryckningar som åtföljs av ett annat symtom, t.ex. spasmer i ansiktet, hängande ögonlock eller synförändringar.

  • Smärta, rodnad, svullnad eller var i eller runt ögat.

  • Ryckningar efter en ögonskada eller operation.

  • Historia av neurologiska tillstånd som multipel skleros (MS) eller Parkinsons sjukdom.

  • Oförmåga att kontrollera ryckningarna eller förvärrade symtom trots försök med egenvårdsåtgärder.

I dessa fall bör du rådgöra med en ögonläkare eller annan sjukvårdspersonal.

Hur man förebygger ryckningar i ögonen

Ryckningar i ögonen kan komma plötsligt och kan inte alltid undvikas. Det finns dock åtgärder som du kan vidta för att minska risken för att tillståndet överhuvudtaget ska uppstå. Här är några tips som kan hjälpa dig att hålla ögonen fria från ryckningar:

  • Få mer sömn: Sikta på 7‑9 timmars sömn av god kvalitet varje natt så att dina ögon och din kropp kan vila och återhämta sig helt och hållet.

  • Drick mycket vätska: Se till att dricka vatten under hela dagen, särskilt vid varmt och torrt väder.

  • Begränsa ditt koffein‑ och alkoholintag: Var uppmärksam på ditt intag och överväg att minska det om du märker att ögonen rycker efter att du har druckit mycket koffein eller alkohol.

  • Ta regelbundna pauser från skärmen: Om du tillbringar timmar med att titta på digitala skärmar, som din dator, smartphone eller surfplatta, kan du försöka tillämpa 20‑20‑20‑regeln: var 20:e minut ska du ta en 20‑sekunders paus och titta på något som är 6 meter (20 fot) bort. Detta kan bidra till att minska belastningen på ögonen och förhindra ryckningar.

  • Hantera dina stressnivåer: Att ta regelbundna pauser för att koppla av och varva ner kan också bidra till att lindra spänningar i ögonen vilket i sin tur minskar spasmerna. Prioritera tekniker för stresshantering, t.ex. djupandning, meditation, yoga eller mindfulness.

Sammanfattning

Ryckningar i ögonen är vanligtvis ett milt tillstånd som kan drabba vem som helst.

Om du upplever återkommande ögonryckningar rekommenderar vi att du går på regelbundna ögonundersökningar så att du är medveten om eventuella underliggande tillstånd som kan bidra till spasmerna.

Regelbundna kontroller hos en optiker är viktiga när det gäller att upprätthålla ögonhälsan och kan erbjuda ytterligare personlig rådgivning eller behandlingsalternativ om dina ögonryckningar kvarstår.

FAQ

https://images.ctfassets.net/4p0pr2kd6ht8/5Ry7J7Tugb81pzoPVcgHTN/eb216e2f531a458dec83ae3c73bc3b6e/SE.jpg

Erik Ryderberg

Erik Ryderberg, MSc, Leg. Optiker och Klinisk chef

Erik är utbildad optiker och tog sin examen på Karolinska Institutet 1996. Han och senare även erhållit en Master examen i klinisk optometri från Salus Universitetet i Philadelphia, USA. Han har varit verksam inom det mesta i ögonbranschen, arbetat som praktiserande optiker i butik, drivit egna butiker i 10 år, arbetat i leverantörsledet med försäljning av glasögonglas och undersökningsutrustning till optikbutiker. Under 8 år arbetade han inom refraktiv kirurgi med synförbättrande operationer varav de sista 5 åren som klinisk kvalitétschef för en kedja av ögonkliniker.

Han arbetar idag som Head of Professional Advancement på Specsavers Sverige och är ansvarig för den kliniska utvecklingen och kvalitén på alla Specsavers kliniska tjänster.

Relaterade guider och artiklar

  • Konjunktivit

    Konjunktivit uppstår när hinnan som omger ögonlocket och ögongloben blir infekterad eller inflammerad.

    Läs mer
  • Hösnuva

    Hösnuva är en negativ reaktion på pollen som många människor upplever, särskilt på sommaren.

    Läs mer
  • Röda ögon

    Röda ögon kan vara ett tecken på irritation, inflammation, infektion eller allergi.

    Läs mer

Läs mer

  • Alla ögonåkommor

    Läs mer information om alla ögonsåkommor.

    Visa alla
  • Boka tid för synundersökning

    Boka en tid i din lokala Specsavers‑butik.

    Boka tid för synundersökn
  • Allt om synundersökningar

    Allt du behöver veta om att undersöka dina ögon.

    Läs mer