Hjälp och vanliga frågor

Hur länge kan linser ligga i linsvätska?

Svar: 

Med undantag för endagslinser så behövs alla andra typer av kontaktlinser sköljas och rengöras efter användning. Till detta används den linsvätska som rekommenderas av din optiker. Det är viktigt att du inte byter sort av vätska utan att rådfråga din optiker.

Oavsett om du använder linser regelbundet eller sporadiskt är det viktigt att ha koll på hur du förvarar dem. Hur länge linser kan ligga i linsvätska varierar mellan de olika vätsketyperna och märkena. Det är därför viktigt att läsa på förpackningen för att se vad som gäller för din specifika linsvätska, hur länge linserna behöver ligga i vätskan för att vara desinficerade och hur ofta du bör byta vätska i etuiet när linserna inte används.

Alla vätskor har ett utgångsdatum och det är viktigt att vara noggrann med att inte använda vätskan efter bäst före datumet, samt att se till att flaskan stängs ordentligt mellan användning. Vätskan ska heller inte ska användas en viss tid efter att man brutit förpackningen. Om du är osäker på hur du ska sköta dina linser kan du läsa mer här eller fråga din optiker.