Progressiva kontaktlinser

Progressiva linser – flera styrkor i en och samma kontaktlins

Visste du att det finns progressiva linser? De kallas multifokala kontaktlinser och har flera olika styrkor i en och samma lins. En smart lösning för dig som behöver hjälp att se bättre både nära och på håll! 

Oavsett hur bra syn vi har haft tidigare får vi förr eller senare svårt att se bra på nära håll. Fenomenet kallas ålderssynthet, eller presbyopi. Denna typ av åldersbetingad långsynthet brukar börja någonstans runt 40-årsåldern, och är en naturlig del av vårt åldrande. Du kan till exempel få svårt att se bokstäverna när du läser tidningen. Kanske upplever du också att det blir svårare för ögonen att snabbt växla fokus, som när du tittar på tv en stund och sedan surfar på mobiltelefonen i reklampausen. Trötthet och huvudvärk är andra symtom på presbyopi, och tecken på att det är dags att kontakta din optiker.

Läsglasögon, progressiva linser eller progressiva glasögon?

Läsglasögon är ett vanligt sätt att korrigera ålderssynthet. Progressiva kontaktlinser eller glasögon är en annan lösning, som hjälper dig att korrigera både ålderssynthet och andra synfel samtidigt. Vad som passar dig bäst är en smaksak, men i vissa fall är progressiva kontaktlinser att föredra. Har du redan läsglasögon vet du kanske att de brukar blir liggande både här och där, men ofta är omöjliga att hitta när du väl behöver dem? Kontaktlinserna sitter alltid på plats, vilket är en lättnad för många. Glasögon fungerar kanske också sämre för dig som gillar utomhusaktiviteter och sportar mycket. Jämför du progressiva kontaktlinser med progressiva glasögon är linserna också bekvämare på det sättet att du inte behöver röra huvudet för att kunna se skarpt, linsen följer ögats rörelse.

Vill du prova? Så här går det till

Är du nyfiken på att prova progressiva linser? Det är enkelt, oavsett om du är van linsbärare eller nybörjare. Så här går det till:

  1. En legitimerad optiker gör en noggrann undersökning av din syn och dina ögon. Utifrån undersökningen och dina önskemål om hur du vill använda linserna rekommenderar sedan optikern den linstyp som passar dig bäst.
  2. Du får med dig linserna hem för att prova. Känns allt bra och du vill fortsätta att använda linser gör optikern en efterkontroll för att se att du har rätt styrka och passform och att linserna fungerar bra i dina ögon.
  3. Du köper sedan linserna i butik eller online här på www.specsavers.se. Handlar du online får du våra allra bästa priser. Du kan också välja att teckna Specsavers förmånliga linsabonnemang. Då skickas nya linser hem automatiskt när de gamla börjar ta slut.

Vilka linstyper finns som progressiva linser?

Det finns olika typer av progressiva linser anpassade efter olika behov:

  • Progressiva månadslinser – du använder varje par i 30 dagar, och byter sedan till nästa par.
  • Progressiva endagslinser – du slänger linserna efter en dags användning, nästa gång tar du ett nytt par. Bra för dig som ibland eller kanske oftast vill använda glasögon.
  • Progressiva dygnet-runt-linser – du använder ett par linser dygnet runt i 30 dagar. Smidigare kan det inte bli!

Nya material och tekniker gör moderna linser både bekväma och lätta att använda. Även om du tidigare har fått höra att kontaktlinser inte passar dig finns det stor chans att de faktiskt gör det nu! Välkommen till Specsavers, vi hjälper dig gärna att prova.