Socialt ansvar

Social ansvar

Som företag är vi medvetna om att vi har en skyldighet att hjälpa dem som har det svårt och det gör vi genom att handla etiskt, skydda vår miljö och ta ett socialt ansvar. Vi på Specsavers är oerhört stolta över vårt samarbete med SOS Barnbyar som verkar för att föräldralösa och utsatta barn ska få växa upp i en familj med kärlek, respekt och trygghet.

Ge Syn till Tanzania

Specsavers samlar in glasögon till förmån för behövande barn och vuxna i och runt SOS Barnbyar i Dar es Salaam i Tanzania. Tanzania är ett av världens fattigaste länder. Det bor 43 miljoner människor i landet och 40% av befolkningen lever på mindre än en dollar per dag. 35% av befolkningen är undernärda. I Dar es Salaam bor ca 5 miljoner människor men det finns endast runt 20 optiker i staden. Behovet av synhjälpmedel är stort. Ett par glasögon kan vara skillnaden mellan fattigdom och att kunna se, utbilda sig, arbeta och försörja sig själv och sin familj.

Har du sparat glasögon som du inte längre använder? Varje höst samlar Specsavers in glasögon som annars bara ligger glömda i skrivbordslådor och byråer. Våra optiker tar med sig glasögonen när de gör syntester på barn och vuxna i Dar es Salaam i Tanzania. Alla givare har möjlighet att ange sitt namn och sin e-mailadress eller sitt mobilnummer så skickar vi namn och en bild på den person i Tanzania som får möjlighet att se bättre tack vare gåvan. Detta är helt unikt inom detaljhandeln och ett tydligt kvitto på att hjälpen kommer fram.

De glasögon som vi inte finner en match till under vår tid i Tanzania lämnas kvar för att delas ut vid ett senare tillfälle.  Specsavers tar emot glasögon som inte längre används året runt i alla butiker tillförmån för behövande. Det är dock endast under höstens insamlingskampanj som kunderna har möjlighet att tagga sina uppgifter till glasögonen.

Följ Specsavers Ge Syn-projekt på www.tanzania.specsavers.se. Där kan du också se tusentals av de mottagare som blivit hjälpta av Ge Syn-projektet.

Just nu

Specsavers team med optiker, optikerassistenter och ambassadörer är hemkomna från eye campen i Bagamoyo norr om Dar es Salaam i östra Tanzania. Ni kan nu se alla mottagarna på hemsidan för projektet www.tanzania.specsavers.se. Alla som taggat sitt namn till sina glasögon och som vi funnit en matchning till får ett meddelande antingen via SMS eller mail. Följ även vårt projekt Ge Syn på https://www.facebook.com/Specsaverssverige eller http:/instagram.com/specsaverssverige

Tillsammans gör vi skillnad! 

Se filmen från resan nedan:

Köp tändsticksaskar till förmån för SOS Barnbyar i Moçambique

Tillsammans med våra kunder driver Specsavers en förskola i barnbyn i Chimoio i Moçambique. Moçambique är ett av världens lägst utvecklade länder. Av landets 25 miljoner invånare är hälften barn. Två miljoner barn har förlorat en eller båda sina föräldrar och lever i absolut fattigdom. Uppskattningsvis är närmare hälften av barnen under fem år kroniskt undernärda.

SOS Barnbyars förskola i Chimoio tar man hand om 57 barn varav 21 från byn och 36 från samhället utanför. Förutom de normala aktiviteterna på förskolan får de bland annat lära sig att odla och ta hand om växter. Målet är att barnen ska lära sig att bevara miljön och odla grönsaker och frukter för att få en balanserad kost. 

Du kan köpa tändsticksaskar med temat ”Inte ett enda barn ska behöva vara ensamt” i våra butiker. Tändsticksasken kostar 29 kronor varav 20 kronor går direkt till SOS Barnbyars verksamhet i Moçambique. 

Vi vill tacka alla givmilda kunder som hjälper oss att hjälpa!

 

Gå med i Världens största familj du också

Bli fadder på SOS Barnbyars hemsida.

Corporate Responsibility Report 2013-2014

Här kan du läsa vår Corporate Responsibility Report för 2014-2015, vilken beskriver hur vi arbetat under de senaste åren med att stödja det lokala samhället, handla etiskt och skydda vår miljö.