Undviker du att köra i mörker? Läs det här!

Många förare, oavsett hur erfarna de är, tycker att det är obehagligt att köra när det är mörkt och sikten är begränsad. 43 % känner sig osäkra när de kör på natten och det beror på att 90 % av din reaktionsförmåga är beroende av synen. Men det finns saker du kan göra för att det ska bli mindre obehagligt att sätta dig bakom ratten när det är mörkt. Läs vidare för att ta reda på mer.

Undersök din syn

Att köra bil i skymning och mörker kan vara utmanande för dina ögon. De behöver anpassa sig till starka strålkastare, reflexer och mötande trafik. Och det är inte förrän detta händer som många förare märker hur de verkligen ser. Bästa sättet att bibehålla ett bra seende är att göra regelbundna synundersökningar. Detta kan också stilla den oro du kanske känner kring din syn.

Se i strålkastarljus på rätt sätt

Många upplever bländning från mötande strålkastarljus, särskilt i mörkare eller sämre ljusförhållanden. Om du möter en bil med helljusen på, försök att hålla blicken på höger sida för att minska bländningseffekten något. Det finns också särskilda glasögonglas som ger dig ett bättre seende i sämre ljusförhållanden och som minskar bländande ljus samt ökar kontrasterna.

Öva, öva, öva

Allt blir bättre med lite övning, och mörkerkörning är inget undantag. Be någon följa med om du vill öva på att köra i mörker, så att du inte behöver åka ensam. Börja med korta turer och öka längden när du börjar känna dig säker.

Glas som passar särskilt bra för bilkörning?

Kolla in SuperDrive här

Läs mer

Använd glas som är anpassade för bilkörning

Om du vet med dig att du kommer att köra mycket i mörker kan det vara bra att investera i ett par glasögon anpassade för bilkörning. Glas som är speciellt framtagna för bilkörning har en bred avstånds- och mellandistanszon. De ger bra uppsikt över det du har framför dig på vägen, men även över instrumentbräda, GPS och backspeglar. Glasen är utvecklade för att följa ögats naturliga rörelser när du växlar från sida till sida eller uppifrån och ner. Det gör att du får följsamma övergångar och undviker hopp mellan skarpa och suddiga fält. Glas anpassade för bilkörning har också en särskild antireflexbehandling vilken minskar reflektioner från mötande trafik och trafikljus både på natten och dagen. Designen ger dessutom bättre seende i sämre ljusförhållanden och de är kontrasthöjande.