Undvik de vanligaste misstagen när du köper solglasögon

Många tänker inte på så mycket mer än stil och utseende när de väljer solglasögon. Men det bör man göra – det viktiga är att skydda ögonen från skadliga UV-strålar. Vad bör du tänka på när du väljer solglasögon? Läs vår lista nedan så undviker du de vanligaste misstagen.

Varför och när är det viktigt att skydda ögonen med solglasögon?

Solljus innehåller många olika typer av strålar, inklusive osynliga strålar som kallas ultravioletta strålar (UV-strålar). Även om små mängder solljus kan vara bra för kropp och hälsa så kan frekvent exponering för UV-strålning skada din syn – särskilt om du inte skyddar dina ögon på rätt sätt. Det är viktigt att skydda dina ögon så mycket som möjligt från skadliga UV-strålar.

Ha alltid ett par solglasögon av bra kvalitet och med rätt skydd nära till hands.

Använd alltid solglasögon med 100% UV-skydd

Ett färgat glas innebär inte att glasögonen har det UV-skydd du behöver. Men tyvärr är det många som tror det. Ja, du kan hitta billiga solglasögon med UV-skydd. Men du måste se till att de har det 100%-iga UVA- och UVB-skydd som du behöver. Du kan se om solglasögon har UV-skydd genom att kontrollera om bågen är CE- eller UV400-märkt. CE-märkningen visar att solglasögonen uppfyller EU:s hälso-, säkerhets- och miljökrav och ger ett bra UV-skydd för dina ögon. Hos oss på Specsavers har alla våra solglasögon 100% UV-skydd.

Sugen på nya solglasögon?

Ta en titt på vårt urval här.

Se fler

Välj solglasögon som passar dig

Detta är lätt att glömma bort att fundera på din livsstil när du köper solglasögon eller glasögon överlag egentligen. Olika glas passar olika situationer och kräver specifika ytbehandlingar eller andra egenskaper för att fungera optimalt just för dig. Om du till exempel kör bil mycket så behöver du en annan typ av glas än om du arbetar utomhus större delen av dagen. Om du köper ett par glasögon som passar din livsstil har du störst chans att bli nöjd med ditt köp.