Därför är bildskärmsglasögon en god idé

Det konstanta växlandet mellan att se på skärmen och på människor runtomkring dig när du jobbar på kontoret kan vara ansträngande för dina ögon. Även om det är många personliga interaktioner när du jobbar på kontoret, så sker en allt större del av arbetsuppgifterna framför skärmen. Fler och fler möten sker till exempel digitalt istället för fysiskt. Det gör att vi nu tillbringar mer tid framför en skärm än vi gjorde tidigare.

Om du har upplevt att du blir ansträngd i ögonen när du arbetar vid en skärm är du inte ensam. Studier visar att upp till 75 % av alla datoranvändare upplever synrelaterade symtom, inklusive ansträngda ögon, huvudvärk, ögonirritation, otydligt seende eller smärta i nacke och rygg (Källa: SuperReaders Whitepaper). Även om ansträngda ögon är övergående och sällan skadligt, är det irriterande och påverkar både din produktivitet och ditt välmående. Några faktorer som kan ge ansträngda ögon är läsning, datorarbete, sysslor som kräver hög koncentration, att du konstant fokuserar eller flyttar fokus med ögonen, eller att du inte har rätt glasögon.

Vad kan du göra mot ansträngda ögon?

Du behöver inte byta jobb för att komma till rätta med dina ögonproblem. Det finns andra lösningar för att minimera ansträngda ögon och problem vid skärmarbete. Ögonen arbetar mer för att se på nära håll än på avstånd. Om du har en stationär dator, prova att placera skärmen på en armlängds avstånd från ansiktet. Det är också viktigt att vara uppmärksam på reflexer i skärmen. Många nya telefoner och datorer har glasskärmar som ger bra upplösning, men de ger också upphov till reflexer som irriterar ögonen.

Om du använder en enhet med glasskärm, prova att sätta ett matt filter på skärmen. Och glöm inte att ge dina ögon en paus var tjugonde minut. Vila då ögonen genom att titta ut genom ett fönster i ca. 20 sekunder. Att se på långt håll ger ögonen en chans att slappna av.

Har du rätt glasögon när du jobbar framför skärm?

Här hittar du allt om SuperDigital Focus 123.

Läs mer

Välj rätt glas

Om du redan har glasögon så misstänker du nog inte att de kan ligga bakom dina ansträngda ögon. Men att ha rätt glas för närarbete är viktigt. Bildskärmsglasögon och progressiva glas som är optimerade för skärmtittande är framtagna för att göra din vardag mer behaglig. De har ett bredare synfält som är perfekt för dina behov vid närarbete. Att behöva vrida på huvudet för att hitta fokus är jobbigt för både nacke och rygg. Genom att ha glasögon som fokuserar åt dig kan du sitta rakare och undvika dålig hållning.

Glas för bildskärmsarbete är avsedda för att komplettera dina vanliga glasögon. I och med de bredare synfälten på nära håll, ser man sämre med dem på långt håll, så de är olämpliga för bilkörning. Därför behövs till exempel vanliga progressiva glasögon för det allmänna vardagslivet.