Tre saker du (förmodligen) inte visste om solglasögon

Bågar och glas som skyddar mot solens strålar och gör så att du slipper kisa. Det är inte så komplicerat, eller? Kanske finns det lite mer att fundera över.

Det finns många modeller och storlekar att välja mellan. Från pilotbågar till trendiga oversize-modeller i retrostil. Och visst kan du uttrycka mycket med ett par solglasögon – kanske vill du se ut som en rockstjärna eller satsa på en trendig strandlook? Visst, men det handlar inte bara om trender och stilar. Det handlar om bekvämlighet, din syn och din ögonhälsa.

Tre saker du bör tänka på

1. Storleken har betydelse

Välj inte för små solglasögon. Huden kring dina ögon är mycket känslig och behöver också skyddas från de skadliga UV-strålarna precis som dina ögon. Så se till att dina solglasögon har rätt storlek.

2. Glasens färg är inte bara en färg

Jo, självklart är de det, men de har olika användningsområden. Visste du att bruna och grå solglas rekommenderas vid bilkörning? Och att till exempel gröna passar för golf och tennis?

Dessutom är det en god idé att välja polariserande glas i dina solglasögon för att minska obehag från bländning och reflektioner. Särskilt viktigt om du befinner dig vid vattnet eller på snöiga bergstoppar.

3. Litet synfel? Hoppa inte över solglasögonen

Du har bara ett litet synfel och väljer att använda vanliga solglasögon, utan styrka. Du kanske accepterar att se lite suddigt. Men gör inte det. Det är inte bra för dina ögon och du kan uppleva att dina ögon blir ansträngda och få huvudvärk. Dessutom kan det vara farligt att missa detaljerna i trafiken.

Sugen på nya solglasögon?

Ta en titt på Specsavers urval av solglasögon

Se fler

Hitta de perfekta solglasögonen

Solglasögon är inte bara solglasögon. När du vet vad du vill ha och behöver har du massor av alternativ. Hos oss på Specsavers kan alla våra bågar också fås som solglasögon. Så du har massor att välja mellan. Se till att du väljer ett par som passar dig och din livsstil – och skyddar dina ögon.