Hjälp och vanliga frågor

Såhär får du ut dina kontaktlinser

Svar: 

Det kanske känns lite läskigt att peta sig i ögat och ta ut sina kontaktlinser vid dagens slut, likväl att sätta in dom. Här kommer vår enkla steg-för-steg guide som du kan använda för att plocka ut dom.

1. Börja alltid med att tvätta och torka händerna noga. Glöm inte tvålen, rena händer är väldigt viktigt när de ska vara i kontakt med ögonen.
2. En bra idé är att komma upp med ett eget system om höger eller vänster öga först. På så sätt tar du alltid ut/sätter alltid in samma lins varje gång och minskar risken för att blanda ihop dom.
3. Vinkla huvudet nedåt, alternativt kolla bara upp i taket med ögonen, och dra ner det undre ögonlocket med fingret.
4. Beroende på vilket finger du använder för att dra ner ögonlocket, använd pekfingret/långfingret för att försiktigt röra vid linsen och dra den till nedre delen av ögat.
5. Ta hjälp av tummen för att försiktigt nypa till i linsen och föra den ut från ögat. Använd fingertopparna, aldrig naglarna.
6. Om det är en lins som ska återanvändas, gnugga rent den tillsammans med några droppar linsvätska och lägg sedan i linsetuit som du fyllt på med ny linsvätska. Upprepa på andra ögat.

Kom ihåg att det kan ta ett tag att vänja sig vid användning av kontaktlinser så ge dig själv gott om tid för insättning och uttagning av linser i början, så att du slipper stressa