Allt du behöver veta om blåljusglas

Om du är oroad över hur digitala skärmar påverkar dina ögon har du kanske hört talas om olika ytbehandlingar och blåljusglas. Dessa blir allt vanligare, men vad gör de egentligen? Låt oss titta närmare på det.

Vad är blått ljus?

Låt oss börja från början: Vad är blått ljus? Ett enkelt svar på frågan är att det är en av de färger som finns i vårt färgspektra. Solljus innehåller olika färger, som till exempel röd, grön, gul och blå och alla dessa färger tillsammans bildar det vi kallar vitt ljus, eller solljus. 

Artificiellt blått ljus kommer från våra digitala skärmar och olika ljuskällor som t. ex. LED. Det ljuset är inte är i närheten av att vara lika starkt som solljus men vi spenderar så mycket tid framför våra skärmar att det är relevant att fundera på hur det påverkar våra ögon. 

Kan blått ljus skada dina ögon?

Det finns ännu inte några bevis för att artificiellt blått ljus från digitala enheter har en långsiktig negativ effekt på ögonhälsan. Däremot kan det orsaka ansträngda ögon, trötthet och ett allmänt obehag i dina ögon. Därför är det alltid bra att ta pauser och att använda nattläget på dina digitala enheter. Blåljusglas är också en del av lösningen. 

Vill du veta mer om blåljusglas?

Här hittar du mer information om våra ytbehandlingar.

Läs mer

Kan blåljusglas och antireflexbehandlingar göra en skillnad?

Ja. blåljusglas och antireflexbehandlingar minskar reflektioner när du använder dina digitala enheter. Blåljusglas förstärker dessutom kontraster, så att skärmen upplevs som mindre distraherande.

Hur ser blåljusglas och antireflexbehandlade glas ut?

Blåljusglas har en mycket svagt gulaktig ton för att hjälpa till att höja kontrastseendet och de är blå i antireflexen. Våra andra antireflexbehandlingar är gröna.